2013. augusztus 29.

Anna Konik: In the Middle of the Way

Anna Konik: In the Middle of the Way
work in progress 2001/2013 – (...)
A Platán Galériában 2013. szeptember 5-én 19:00 órakor nyílik Anna Konik fotó- és videóművész In the Middle of the Way című kiállítása. Az összesen nyolc filmből álló, befejezetlen video projekt hősei lengyel, német, orosz, osztrák, svájci, amerikai és magyar hajléktalan férfiak és nők, akikkel a művész utazásai során találkozott, és akiknek sorsán keresztül, történeteik, sétáik, beszélgetéseik nyomán lehetőségünk nyílik meglátni a filmek helyszínéül szolgáló nagyvárosok számunkra ismeretlen, rejtőzködő arcát.
A kiállítást megnyitja: Erhardt Miklós, intermédia művész.
"A folytonos utazás, nem pusztán fizikai, de pszichológiai, mentális értelemben vett utazás öröktől fogva jellemző volt az emberre"
Anna Konik
Az In the Middle of the Way (work in progress 2000/2013-…) az utazás fogalmával, a fizikai és mentális helyváltoztatás témájával foglalkozik. A videomunkák hősei hajléktalanok, akik számára az út maga nemcsak a szabadság metaforája, de a túlélésért folytatott szimptomatikus küzdelem. Az egyén közösséggel, rendszerrel szembeni kiszolgáltatottságának szimbóluma. Az In the Middle of the Way video projektben a galéria tere, kirakatai az utcai zajok, a véletlenszerűen elkapott beszélgetések kakofóniája, a város metaforájává válnak.
Az egy térben, egyszerre bemutatott munkák történeteket állítanak szembe egymással, melyeknek hősei Tadeus Varsóból, Herman Berlinből, Szvetlana Moszkvából, ... Clevelandből, Gerald Youghalból, Hans-Dieter Augustin Bécsből, Jenny és Pele Zürichből, valamint maga a szerző, Anna, Dobrodzień – Varsó – Berlin között ingázva.
Anna Konik legújabb filmjének főszereplője Gábor, egy budapesti hajléktalan, és kiskutyája Patrícia, egy fekete tacskó, akik megszerették és megszokták a Lengyel Intézet közelségét, és a szomszédos Nagymező/Andrássy sarka lett egyik állandó helyük, ahol szinte nap mint nap találkozhatunk velük.
"Az In the Middle of the Way minden darabja egy korábbi történet folytatása, minden hely kiegészül egy következő várossal. Mindegyik epizód egy hajléktalannal, egy modernkori nomáddal,  történő személyes találkozásomról szól, más-más helyszíneken. Követem őket vándorútjukon, hallgatom történeteiket, és közben megismerem a különböző városok tektonikáját. Hőseim nem kötődnek egy helyszínhez sem, mert otthonukat magukkal, magukon cipelik. Ez a fajta mobilitás, Tadeusé, Hermané, Szvetlanáé, Névtelen hősömé, Gerardé, Hans-Dieteré, Jenny & Pele-é és Annáé és Gáboré párbeszédet kezdeményez a földrajzi határok definíciójáról, és arról, hogy a nemzeti, földrajzi értelemben vett hovatartozás többé már nem olyan fontos tényező."
Karol Sienkiewicz művészettörténész szerint Anna Konik legtöbb munkája a művész egy másik emberrel való személyes találkozásáról szól: arról, hogyan fogadja őt a másik bizalmába, hogyan engedi be saját világába. Számos utazása során, mintha csak véletlenül botlana hőseibe. A videokamerával felvett filmek és para-riportok célja azonban nem csak az ő történetük elmesélése, vagy aktuális dolgok, események lejegyzése. Mindez csupán ürügy arra, hogy a szerző az emberi lét mélyebb rétegéig hatoljon, felfedezze azt, ami az emberben értékes, megmutassa azt, ami az úgynevezett emberi állapot maga.
Anna Konik – Varsóban, Berlinben és Dobrodzieńben él és alkot. Videoinstallációkat, tárgyakat, fotókat, rajzokat készít. A Varsói Művészeti Akadémián végzett Krzysztof M. Bednarski és prof. Grzegorz Kowalski tanítványaként, ahol 2000-ben szerzett diplomát. 1999-2001-ig prof. Zofia Glazer asszisztense a varsói Művészeti Akadémia Grafika Tanszékén. 1999–2004 között együttműködött a Teatr Aceademiával, és az Opera Buffoval, valamint a Teatr BezNazwy színházi társulattal. 2012-ben szerzett doktori címet a Varsói Művészeti Akadémia Médiaművészet és Díszlettervező Tanszékén. 2013-ban és 2012-ben video-szemináriumot tartott a Bielefeldi Egyetem Irodalom és Nyelvészeti Tanszékén, 2010/11-es tanévben pedig a Varsói Művészeti Akadémián, az Iparművészeti Tanszék divattervező szakán volt vendégelőadó. 2009-ben a Berlini Humboldt Egyetem is meghívta, 2008/2009-ben a salzburgi International Sommeracademy vendégoktatója. 2009-ben a rangos Paszport Polityki díjra jelölték. Számos tudományos és művészeti ösztöndíjat nyert el.
Anna Konik: In the Middle of the Way  / work in progress 2001/2013 – (...)
project with Tadeusz: Warsaw 2001,(9´57´´)
project with Hermann: Berlin 2002,(9´27´´)
project with Svetlana: Moscow 2005,(14´42´´)
project with ....: Cleveland 2005,(13´21´´)
project with Gerald: Youghal 2006,(10´28´´)
project with Hans-Dieter/Augustin Story: Vienna 2006,(13´11´´)
project with Jenny and Pelle: Zurich 2007,(10´41´´)
postscript - project with Anna: Dobrodzien – Warsaw - Berlin,2005,(6´51´´)
project with Gabor: Budapest 2013
Megnyitó: 2013. szeptember 5., 19:00
A kiállítást megnyitja: Erhardt Miklós, intermédia művész.
A kiállítás megtekinthető: 2013. október 25-ig

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...