Impozáns, kiegyensúlyozott növekedést ért el Magyarország 2013 negyedik negyedévben

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján kijelenthető, hogy Magyarországon minden szegmensen beindult a növekedés. A bruttó hazai össztermék 2,7%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, ehhez hasonló dinamikus növekedésre 8 éve nem volt példa Magyarországon! Az év egészében 1,2 százalékkal növekedett a magyar gazdaság.

Az adatok alapján a GDP mértéke 0,5%-kal bővült az előző negyedévhez viszonyítva. A növekedéshez a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar egyaránt hozzájárult. A mezőgazdasági termelés dinamikus növekedését a 2012-esnél lényegesen kedvezőbb időjárási viszonyok is elősegítették. Az ipari termelés 5% feletti növekedését támogatta a külső kereslet élénkülése, az elmúlt időszak autóipari kapacitásbővítése és a magára találó belső kereslet.

Az építőipari termelés jóval 10% feletti bővülését a szektor dinamikus növekedése mellett a beruházások növekedése is segítette, melyhez a kormányzati fejlesztések és EU-s transzferek mellett a privát szféra is érdemben hozzájárult. Év végére a GDP-növekedésből kivették a részüket a termelő ágazatok mellett az egyes szolgáltató ágazatok (kereskedelem, vendéglátás, szállítás) is. A kedvező adatok jelentősen meghaladják a piaci várakozásokat.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések