Szakmai kihívásokkal és képzéssel tarthatók itthon az informatikusok

A magyar informatikusok közel kétharmadában merült már fel, hogy külföldön keres munkát, és minden tizedik konkrét lépéseket is tett a megvalósítás érdekében. A NetAcademia Oktatóközpont kutatásából az is kiderült, hogy a külföldi álláskeresést elsősorban nem a több fizetés, hanem a hazai fejlődési lehetőség és a szakmai továbbképzések hiánya motiválja. A külföldön remélt fizetés egyébként átlagosan a hazai három és félszerese, de ehhez nemzetközi minősítést kell felmutatni.

Tíz informatikusból hét ismer olyan „kollégát", aki az elmúlt években külföldön vállalt hosszabb távon munkát, ami jól mutatja, hogy ebben a szektorban már egyáltalán nem ritka, sokkal inkább megszokott a jobb élet reményében történő tartós kiköltözés. A NetAcademia Oktatóközpont friss felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka maga is fontolóra vette, hogy külföldön keres munkát, 12 százalék pedig már a konkrét lehetőségeket térképezi fel.

Arra a kérdésre, hogy jelenlegi fizetésének hányszorosáért döntene úgy, hogy külföldön helyezkedik el, 3,5-szeres átlagérték született. „A külföldön adódó lehetőségeket figyelembe véve ez az érték – a betöltendő pozícióhoz szükséges nemzetközi érvényű vizsga meglétét feltételezve – reális is lehet. Fejlesztők esetében a Microsoft .NET Framework, míg az üzemeltetőknél a felhőalapú hibrid rendszerek, valamint az etikus hekkelés ismerete nyithat kapukat az informatikusok előtt" – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban