Döntött a bíróság: az Eximbanknak ki kell adnia az adatokat

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon kötelezte az Eximbankot, hogy a kötött segélyhiteleivel kapcsolatos információkat adja ki a Magyar Természetvédők Szövetségének.

Magyarország segélypolitikájának részeként a kötött segélyhitelek folyósításáért az Eximbank a felelős. A Schiffer András ügyvéd által képviselt Magyar Természetvédők Szövetsége kérte az állami tulajdonú banktól a segélyhitelekhez kapcsolódó információkat, de ezeket a bank jelentős részben banktitokra hivatkozva megtagadta. A mai napon a Fővárosi Törvényszék kötelezte az Eximbankot az adatok kiadására. Állami tulajdonú bank esetén a banktitok nem írhatja felül az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, ezeknek az adatoknak közérdekből nyilvánosnak kell lennie.

Ha közpénzről, közérdekű adatról van szó, a banktitok, mint az üzleti titok egy speciális fajtája nem vonható ki automatikusan az információszabadság, tehát a nyilvánosság kontrollja alól. A bíróság szerint egy közpénzt használó hitelfelvevőnek tudatában kellene lennie, hogy a hitelügylet nyilvánosságra kerülhet a vonatkozó alkotmányos rendelkezések alapján.

A kötött segélyhitelek kedvezményes hitelt jelentenek a fejlődő országok számára, melyek körét nemzetközileg szabályozzák. Ezt a nyújtó ország termékeinek, szolgáltatásainak megvásárlásához kötik. A hitelt a donor ország meghatározott szabályok szerint segélyként elszámolhatja.

„Magyarország segélyezési politikájában egyre nagyobb szerepet kapnak a kötött segélyhitelek. Ezek összege már átlépte a 150 millió eurót. Megfelelő működés esetén ezek hozzájárulhatnak a fejlődő országok problémáinak enyhítéséhez. Ehhez viszont az szükséges, hogy a gazdasági szempontok mellett a szociális és környezeti szempontokat is vegye figyelembe a bank. Erről tudhatunk meg több információt, ha a döntés értelmében a bank kiadja az adatokat." – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.


Népszerű bejegyzések