Megtervezheti utazását a metrófelújítás idejére a BKK aloldalának segítségével

Az M3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó pótlás november elején kezdődik az északi, Lehel tér - Újpest közötti szakasz lezárásával. A metró egy évig munkanapokon kora reggeltől estig csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik – a Lehel tértől Újpest felé a csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbuszokkal lehet eljutni –, esténként és hétvégén pedig a teljes vonalon pótlóbusz jár. A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. mindent megtett, és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére: többek között a szokásosnál 90-nel több autóbusz, és óránként 6 többlet villamosszerelvény vesz részt a metrópótlásban, illetve közlekedik a lezárt metrószakaszt elkerülő, alternatív eljutási lehetőséget nyújtó vonalakon. A BKK mostantól elérhetőwww.bkk.hu/m3felujitas oldalán minden információ megtalálható ahhoz, hogy a pótlásban érintettek – a közösségi közlekedéssel utazók, a gépkocsival, a kerékpárral és a gyalogosan közlekedők – már most megtervezhessék, milyen módon érik majd el úti céljukat a metrópótlás idején. Fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamelyik alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog. Az M3-as metróvonal felújítása az elkövetkező évek legnagyobb fővárosi közlekedési beruházása, amelynek célja, hogy a Budapesten közlekedők kényelmesebben, modern, megújult állomásokon és vonalon keresztül, felújított metrószerelvényeken utazhassanak.
 
Tervezze meg időben utazását!
 
A BKK a mai napon elindította honlapjának új,www.bkk.hu/m3felujitas címen elérhető aloldalát, amelyen minden szükséges információt megad ahhoz, hogy bárki, aki a pótlásban érintett – legyen közösségi közlekedéssel, gépjárművel utazó, biciklis vagy gyalogos – akár már most előre megtervezhesse, miként éri majd el úti célját a metrópótlás ideje alatt. Az oldalon közlekedési módonként megtalálhatók a friss utazási információk, a metrópótláshoz kapcsolódó hírek, az eligazodáshoz szükséges interaktív és statikus térképek; emellett egy helyen elérhetők a kapcsolódó, hasznos linkek és weboldalak is. A BKK aloldala – amely a metróvonal-felújítás idején folyamatosan frissül – mellett érdemes felkeresni a rekonstrukció hivatalos honlapját is, amely awww.m3felujitas.hu címen érhető el.
 
 
Általános információk a metrópótlásról
 
2017. november elejétől az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metróvonal-szakasz lezárása idején az M3-as metró munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20:30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, 20:30 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti utazásra elsősorban a metrópótló autóbuszok, a metrópótló villamosok, valamint a térségben közlekedő, azonban a megnövekedő forgalmú Váci utat elkerülő buszjáratok igénybevétele ajánlott.
 
Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását, előnyben részesítését a teljes vonalon forgalomtechnikai módosítások – például buszsáv – segítik majd, továbbá egyes végállomásokon és fontosabb csomópontokban esetleges torlódások vagy járatsűrítési igények esetén forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak majd. A pótlóbuszok a rendelkezésére álló közúti kapacitás maximális kihasználásával a csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd. Fontos tudni azonban, hogy forgalmukra a városi felszíni közlekedés sajátosságai is hatással lesznek, azaz menetidejük a metróéhoz képest megnövekszik. A belváros elérésére a BKK járatsűrítésekkel és forgalomtechnikai fejlesztésekkel is vonzóbbá tett alternatív eljutási lehetőségeket is ajánl, amelyeket részletesen is ismerteta BKK új, www.bkk.hu/m3felujitascímen elérhető oldalán.
 
 
Korlátozások a közúti közlekedésben
 
Az M3-as metró autóbuszos pótlása érdekében jelentős forgalomtechnikai módosítások bevezetése szükséges a IV. kerületi Árpád úton, valamint a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, továbbá a Lehel téren. Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban, a gépkocsival közlekedőknek tehát csökkentett forgalmi kapacitásra kell számítani. Ezért aki úti célja megközelítésére nem tud más útvonalat választani, annak – különösen a forgalmasabb időszakokban – tanácsos a megszokottnál legalább negyed órával korábban elindulnia.
 
Több csomópontban nagyobb beavatkozásokat kell végrehajtani, hogy a metrópótló autóbuszok közvetlenül át tudjanak haladni a felüljárók alatt, és a metrómegállók közelében kijelölt pótlóbusz megállót gyorsan elérjék. Részletes közúti információk olvashatók a BKK új,www.bkk.hu/m3felujitascímen elérhető oldalán.
 
 
A metrópótlás számokban
 
·        A metrópótlás ideje alatt a megszokottnál 90 autóbusszal több közlekedik Budapesten. Ebből mintegy 60 a metrópótló vonalon jár.
·        A metrópótló autóbuszok igen sűrűn, csúcsidőszakban 45 másodpercenként követik majd egymást, ezáltal egy munkanapon több mint 1600 járat indul.
·        A Lehel térig közlekedő 12M és 14M metrópótló villamosok Újpest Központ és a Lehel tér között a jelenlegi 5 helyett 3-4 percenként követik egymást a reggeli csúcsidőben, ami a megszokott 12 helyett 18 három kocsis szerelvény elhaladását jelenti óránként.
·        Az utazási igények rugalmas kezelése érdekében 6 tartalék autóbusz is rendelkezésre áll a térségben.
·        3 mobil forgalomirányító egység a helyszínen segíti a fővárosi forgalomirányításért felelős FUTÁR-központ munkáját.
·        Közel 10 kilométer hosszon kijelölt buszsáv segíti a metrópótló autóbuszok zavartalan közlekedését, ehhez a Budapest Közút Zrt. 150 BUSZ piktogramot fest fel.
·        Egyedi forgalomtechnika valósul meg 5 fővárosi csomópontban, és közel 100 kereszteződésben újrahangolják a közlekedési lámpák beállítását.
 
Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések