2017. október 16.

Megtervezheti utazását a metrófelújítás idejére a BKK aloldalának segítségével

Az M3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó pótlás november elején kezdődik az északi, Lehel tér - Újpest közötti szakasz lezárásával. A metró egy évig munkanapokon kora reggeltől estig csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik – a Lehel tértől Újpest felé a csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbuszokkal lehet eljutni –, esténként és hétvégén pedig a teljes vonalon pótlóbusz jár. A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. mindent megtett, és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére: többek között a szokásosnál 90-nel több autóbusz, és óránként 6 többlet villamosszerelvény vesz részt a metrópótlásban, illetve közlekedik a lezárt metrószakaszt elkerülő, alternatív eljutási lehetőséget nyújtó vonalakon. A BKK mostantól elérhetőwww.bkk.hu/m3felujitas oldalán minden információ megtalálható ahhoz, hogy a pótlásban érintettek – a közösségi közlekedéssel utazók, a gépkocsival, a kerékpárral és a gyalogosan közlekedők – már most megtervezhessék, milyen módon érik majd el úti céljukat a metrópótlás idején. Fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamelyik alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog. Az M3-as metróvonal felújítása az elkövetkező évek legnagyobb fővárosi közlekedési beruházása, amelynek célja, hogy a Budapesten közlekedők kényelmesebben, modern, megújult állomásokon és vonalon keresztül, felújított metrószerelvényeken utazhassanak.
 
Tervezze meg időben utazását!
 
A BKK a mai napon elindította honlapjának új,www.bkk.hu/m3felujitas címen elérhető aloldalát, amelyen minden szükséges információt megad ahhoz, hogy bárki, aki a pótlásban érintett – legyen közösségi közlekedéssel, gépjárművel utazó, biciklis vagy gyalogos – akár már most előre megtervezhesse, miként éri majd el úti célját a metrópótlás ideje alatt. Az oldalon közlekedési módonként megtalálhatók a friss utazási információk, a metrópótláshoz kapcsolódó hírek, az eligazodáshoz szükséges interaktív és statikus térképek; emellett egy helyen elérhetők a kapcsolódó, hasznos linkek és weboldalak is. A BKK aloldala – amely a metróvonal-felújítás idején folyamatosan frissül – mellett érdemes felkeresni a rekonstrukció hivatalos honlapját is, amely awww.m3felujitas.hu címen érhető el.
 
 
Általános információk a metrópótlásról
 
2017. november elejétől az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metróvonal-szakasz lezárása idején az M3-as metró munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20:30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, 20:30 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti utazásra elsősorban a metrópótló autóbuszok, a metrópótló villamosok, valamint a térségben közlekedő, azonban a megnövekedő forgalmú Váci utat elkerülő buszjáratok igénybevétele ajánlott.
 
Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását, előnyben részesítését a teljes vonalon forgalomtechnikai módosítások – például buszsáv – segítik majd, továbbá egyes végállomásokon és fontosabb csomópontokban esetleges torlódások vagy járatsűrítési igények esetén forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak majd. A pótlóbuszok a rendelkezésére álló közúti kapacitás maximális kihasználásával a csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd. Fontos tudni azonban, hogy forgalmukra a városi felszíni közlekedés sajátosságai is hatással lesznek, azaz menetidejük a metróéhoz képest megnövekszik. A belváros elérésére a BKK járatsűrítésekkel és forgalomtechnikai fejlesztésekkel is vonzóbbá tett alternatív eljutási lehetőségeket is ajánl, amelyeket részletesen is ismerteta BKK új, www.bkk.hu/m3felujitascímen elérhető oldalán.
 
 
Korlátozások a közúti közlekedésben
 
Az M3-as metró autóbuszos pótlása érdekében jelentős forgalomtechnikai módosítások bevezetése szükséges a IV. kerületi Árpád úton, valamint a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, továbbá a Lehel téren. Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban, a gépkocsival közlekedőknek tehát csökkentett forgalmi kapacitásra kell számítani. Ezért aki úti célja megközelítésére nem tud más útvonalat választani, annak – különösen a forgalmasabb időszakokban – tanácsos a megszokottnál legalább negyed órával korábban elindulnia.
 
Több csomópontban nagyobb beavatkozásokat kell végrehajtani, hogy a metrópótló autóbuszok közvetlenül át tudjanak haladni a felüljárók alatt, és a metrómegállók közelében kijelölt pótlóbusz megállót gyorsan elérjék. Részletes közúti információk olvashatók a BKK új,www.bkk.hu/m3felujitascímen elérhető oldalán.
 
 
A metrópótlás számokban
 
·        A metrópótlás ideje alatt a megszokottnál 90 autóbusszal több közlekedik Budapesten. Ebből mintegy 60 a metrópótló vonalon jár.
·        A metrópótló autóbuszok igen sűrűn, csúcsidőszakban 45 másodpercenként követik majd egymást, ezáltal egy munkanapon több mint 1600 járat indul.
·        A Lehel térig közlekedő 12M és 14M metrópótló villamosok Újpest Központ és a Lehel tér között a jelenlegi 5 helyett 3-4 percenként követik egymást a reggeli csúcsidőben, ami a megszokott 12 helyett 18 három kocsis szerelvény elhaladását jelenti óránként.
·        Az utazási igények rugalmas kezelése érdekében 6 tartalék autóbusz is rendelkezésre áll a térségben.
·        3 mobil forgalomirányító egység a helyszínen segíti a fővárosi forgalomirányításért felelős FUTÁR-központ munkáját.
·        Közel 10 kilométer hosszon kijelölt buszsáv segíti a metrópótló autóbuszok zavartalan közlekedését, ehhez a Budapest Közút Zrt. 150 BUSZ piktogramot fest fel.
·        Egyedi forgalomtechnika valósul meg 5 fővárosi csomópontban, és közel 100 kereszteződésben újrahangolják a közlekedési lámpák beállítását.
 
Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...