Miniszteri elismerés három zeneművésznek

Az emberi erőforrások minisztere három jeles zeneművésznek, Tóth Péternek, Gyöngyösi Leventének és Balatoni Sándornak kiemelkedő szakmai teljesítményéért elismerő oklevelet adományozott, melyet dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adott át Budapesten.
 
„Büszkék lehetünk arra, hogy kórusművészetünk, miközben népzenei hagyományunk tiszta forrásából kisarjadzott bartóki, kodályi örökségünket gondozza, aközben a fiatal, kortárs szerzők teljesítménye is a nemzetközi élmezőnybe tartozik" – emelte ki köszöntő beszédében Hoppál Péter.
 
Tóth Péter1965-ben született Budapesten. 1990-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Petrovics Emil osztályába járt. A 90-es években számos kísérőzenét írt színházi produkcióihoz, és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken. 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA díjat, 2013-ban Bartók-Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 
Gyöngyösi Levente1975-ben született Kolozsváron. 1999-ben kiváló minősítéssel diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. Ugyanezen évben debütált a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, melynek máig tagja. A diploma megszerzése óta folyamatosan komponál, műveit itthon és külföldön egyaránt előadják. Fontos munkái közül kiemelkedik a Gólyakalifa című opera. 2012 óta a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar rezidens zeneszerzője. Munkásságát Erkel Ferenc-díjjal (2005), Talentum Művészeti Díjjal (2008), Artisjus Díjjal (2008), Márciusi Ifjak Díjjal (2009), Bartók-Pásztory-díjjal (2009), valamint Istvánffy Benedek-díjjal (2012, 2014) ismerték el.
Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett. Középiskolásként zongorázni és orgonálni, később a pécsi Konzervatóriumban zeneszerzést tanult. 2008-ban egyházzenész oklevelet szerzett. 2010-ben summa cum laude diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy növendékeként. 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya, az Eck Imre Művészeti Iskola tanára. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetemen is tanít. 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. 2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben. 2009-ben elnyerte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusmű-pályázatának különdíját. Műveit bemutatták szerte a világon. 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívódíját. 2012-ben Junior Prima díjat nyert. Repertoárján kiemelt helyet kapnak Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor orgonaművei.
 
A három zeneművész nemrégiben az Európai Kóruszeneszerzői Díjat is átvehette, miután 16 európai országból beküldött 51 kóruszenei szerzemény között az ő alkotásaikat tartotta a legjobbaknak a nemzetközi zsűri.
A 2017–18-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be 3-3 pályaművet. Acappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott Balatoni SándornakCantate Domino, illetve Tóth Péternek Mesedoboz című darabjáért. Hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi LeventeJubilate Deo című darabja volt a legjobb.
 
A 300 eurós díjazásban részesült nyertes pályaműveket a jövő nyári Europa Cantat fesztiválon mutatják majd be. A 2015-ös pécsi Europa Cantat után a 2018-as fesztivál megrendezésének jogát az észt főváros, Tallinn nyerte.


Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.