2017. november 1.

Pro Architectura díjat kapott a MÁV

Építtetői kategóriában a MÁV Zrt. építészeti fejlesztési tevékenységét értékelte az építészszakma az idei Pro Architectura díjjal. A komoly ranggal bíró elismerést Pál László, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese vette át.
A díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozható. Az elismerést – a kilenctagú szakmai bírálóbizottság javaslata alapján – Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át a vasúttársaságnak kedd délután a Parlamentben.
A MÁV sikeres pályázati dokumentációja a cég fejlesztési szervezeténél folyó főépítészi tevékenységet mutatta be, a 2012 és 2017 közötti időszakban megvalósult legjelentősebb épületfelújítási munkákon keresztül. A portfólió része volt a vasúttársaság több saját beruházása (köztük a Budapest–Újszász vasútvonal állomásainak – korábban Brunel-díjjal és ICOMOS-díjjal is elismert – rekonstrukciója, vagy a balatonszentgyörgyi, kaposvári, keszthelyi és pécsi vasútállomások felújítása), illetve Békéscsabán és Vácott – a NIF Zrt., mint beruházó-lebonyolító és a MÁV, mint szakmai irányító közreműködésével – megvalósult rekonstrukció is.
A vasúttársaság az ország legnagyobb ingatlantulajdonosai-vagyonkezelői közé tartozik, a nagyjából 7300 km hosszú vasúti pályahálózathoz több mint 10 ezer épület és közel ugyanannyi építmény tartozik. Az épületek funkciója, mérete, hasznosítása, kora és állapota rendkívül változatos, az állomány – a mai igényekhez képest – jellemzően túlméretezett és alulhasznosított. Ugyanakkor az épületállomány jelentős része igen értékes (műemléki, helyi vagy vasúttársasági védettséget élvez), és a felvételi épületek – azon túl, hogy megjelenítik egy-egy korszak ipari és építészeti örökségét – a mai napig a települések legfontosabb közintézményei közé tartoznak. A MÁV célja, hogy a kezelésében lévő ingatlanállományt fenntartható módon, a jelenlegi és jövőbeli igényekhez illeszkedve adja át a későbbi generációknak.
 

Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...