Északi fény Budapesten

Finnország 2017-ben ünnepli függetlenségének századik évfordulóját. A Suomi - Finland 100 ünnepi év csúcspontja 2017. december 6., a függetlenség elnyerésének 100. évfordulója lesz. A centenárium tiszteletére világszerte számos ikonikus hely és épület kap december első napjaiban kék-fehér díszvilágítást. Budapesten 2017. december 3-6. között a Finn Nagykövetség az állam hivatalos zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti a pesti és budai oldalt összekötő Erzsébet hidat. A Gellért-hegyi vízesésnél pedig a Finn Intézet (FinnAgora) megidézi az Északi fényt, az Aurora Borealist egy fényinstalláció segítségével. A vetítés magyar és finn művészek együttműködésében valósul meg, amely a két nemzet legendásan jó kapcsolatát szimbólikusan is erősíti. A fényművészeti installáció szakmai partnere a Let it be! art agency.

A fényinstallációk pontos időpontjai:

December 3., vasárnap // 20:00–24:00
December 4., hétfő // 16:30–24:00
December 5., kedd // 16:30-24:00
December 6., szerda // 16:30-24:00

Az "Aurora Borealis" fényszobrot és hangkompozíciót egy időszakosan látható természeti jelenség ihlette. A finn és magyar művészek közös alkotása Finnország függetlenségének centenáriumára készült.

A Bordos László Zsolt és Nagy András médiaművészek által megálmodott látványvilág vizuális atmoszféráját az egyik legismertebb finn sound designer, Kasperi Laine hangkulisszái teszik különleges kompozíciós egységgé.

A projekt producere a budapesti Finn Intézet, a Finnagora – szakmai partnere a Let_it_Be art agency.

Az installációval egy időben a Finn Nagykövetség az ország zászlajának hivatalos kék-fehér színeivel világítja meg az Erzsébet-hidat.



Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.