Indul a MüMü: tiszaiműanyag hulladékból készíthetnek vonalzót a Tisza-parti gyerekek

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával ártéri hulladékgyűjtő akciót indítottak Mosolygó Zsák néven több Tisza-menti településen. Szelektív gyűjtő zsákok kihelyezésével ösztönözték a lakosságot a folyópart megtisztítására. Az ártéri hulladék több mint fele újrahasznosítható, amelynek fortélyait egy mobil kiállító térben mutatják be több állomáson a Tisza mentén. A Műanyag Műhely utánfutón gördül egyik településről a másikra, és hajókabin hangulatával egy röpke pillanatra a folyóra repíti a látogatót. Odabent pedig a folyami hulladékok változatos világával ismerkedhetünk. A folyók rengeteg műanyag hulladékot hoznak, amelyek újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a MüMü.

 

A Tiszai PET Kupa csapata 9 éve tisztítja az árteret. A célja az volt, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vízitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az esemény zárásaként, - a járványügyi korlátozások enyhülésével, - a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a MüMü, a tavalyi évben megtisztított területeken. A gyerekek a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthetnek az egykor volt ártéri hulladékból. A MüMü május 10-én Tiszadadáról indulva ellátogat Tiszagyulaházára, majd Tiszapalkonyára is.

 

A Mosolygó Zsák projektben a tavalyi ártértakarítás során több településen becsatlakoztak iskolás és óvodás csoportok, ifjú horgászok vagy az Erzsébet-tábor résztvevői. Ezáltal közelebbről megismerték környezetüket, élvezték a természetet és a recsegő palackok őszi „dallamát". Az ártéri erdőben felismerhették, hogy bár a hulladék olykor messziről jön, de ezeket a területeket ők, a helyi lakosok tudják a leginkább tisztán tartani és felügyelni.


Népszerű bejegyzések