Bárki beleolvashat a számítógépünkön tárolt dokumentumainkba

Amikor felkeresünk egy weboldalt, annak üzemeltetője a kapcsolat létrejöttekor számtalan információt tud lekérdezni számítógépünkről. A tűzfalak, biztonsági beállítások bizonyos adatainkat védetté teszi, azonban sokszor az oldal rendeltetésszerű használatához engedékenyebbnek kell lennük.  A legtöbb portál automatikusan felismeri a látogatót és a beállított vagy a szokásaikhoz igazított tartalmakkal fogadja. De a látogató adatainak automatikus lekérdezésére akkor is szükség van, amikor például testreszabott hirdetések jelennek meg az oldalon, ami akár pillanatnyi földrajzi helyzetünkhöz is igazodik.



De mit is lehet megtudni egy internetezőről, annak tudta nélkül? Meglepően sok mindent, amiből egy kis ízelítőt kaphatunk a ProjectIP weboldal segítségével.   Nem kell mást tennünk, mint a böngészőbe beírni a projectip.com címet, azonnal egy nagy táblázatot kapuk, ami azokat az adatokat tartalmazza, amit a kapcsolat létrejöttének pillanatában megtudott rólunk a szájt üzemeltetője. Láthatjuk saját IP címünket és az ehhez kapcsolódó host nevet, országunkat (kis zászlóval), a proxy szerver nevét és a kapcsolathoz használt portot. Ezután következnek a böngésző adatait. A pontos verzió szám, kódolás, titkosítás fajtája, nyelv és az operációs rendszer pontos meghatározása. Azt is megtudhatjuk, illetve mások is megtudhatják, hogy Java és JavaScript-et tud-e kezelni a böngészőnk és milyen plugin-okat telepítettünk már fel. Ezt követi a képernyő méretének, felbontásának és színmélységének felsorolása.
Bár az eddigi adatok lekérdezése és felhasználása is sértheti személyiségi  jogainkat, azonban az igazi meglepetést a Miscellaneous Info okozza. Ebből látható, hogy bárki megtudhatja, hogy elindítása óta hány weboldalt néztünk meg. Ha pedig Internet Explorer 6-ot használunk Windows alatt, akkor még az sem marad titokban, milyen szöveg található éppen rendszerünk vágólapján.  Ez a szöveg pedig könnyen tartalmazhat bizalmas adatokat is. A ProjectIP ezt a  vágólapon található szöveget nem küldi el a szerverre, csak demonstrálja, hogy milyen egyszerűen lehet tudtunk nélkül hozzájutni adatainkhoz.
Aki meg szeretné akadályozni ezt, az a böngésző Eszközök/Internet beállítások/Biztonság/Egyéni szint/Parancsfájlkezelés/A beillesztés műveletének engedélyezése parancsfájlokon keresztül pontot állítsuk Tiltás vagy Kérdés-re. (Tools/Internet Options/Select a security zone/Custom level/Scripting/Allow paste operations via script pontot állítsuk Disabled vagy Prompt-ra.)

Népszerű bejegyzések