Fekete-fehérből színes fotók - egyszerűen

Erre a feladatra  létezik egy célprogram, így aki mindössze ilyen képeket szeretne készíteni, nincs szüksége komolyabb képszerkesztőre. A Recolored (recolored.com) program 21 napig ingyenes is használható.

1. lépés
Töltsük le és telepítsük a programot és szkenneljük be a régi fényképet, amit ki szeretnénk színezni. A kép betöltése után következik annak meghatározása, hogy a kép egyes részei milyen színt kapjanak.


A színezés megadásához csak a formák körvonalait kell kijelölni, az árnyalatokat, tükröződéseket a program saját maga generálja. Egy szín a berajzolt vonal környékén addig érvényes, amíg egy másik színű vonalat nem adunk meg. Azt a területet, ahol meg szeretnénk tartani az eredeti színeket, fehér vonallal kell körülhatárolni.

2. lépés
Ahhoz, hogy valódi színes képnek tűnjön az utólag kiszínezett fotó, nagyon fontos, hogy helyes színárnyalatokat adjunk meg. Más képszerkesztőknél talán ez a legnagyobb gond, hogy pontosan el tudjunk találni egy bőr színt vagy egy tengerparti égboltot. A Recolored erre kész megoldást ad: az oldalt megjelenő előre definiált színsorral. Itt témakörök szerinti csoportosításban találjuk a jellegzetes színeket. A csoportok a következők: bőr, haj, száj, szem, víz, égbolt, felhő, fű, virág, fa, kő, szövet és fém. A csoportokon belül pedig teljes színskálát találunk. Első próbálkozásra érdemes ezekből a színekből választani, az eredményt látva később a Color Replacer utasítással könnyen változtathatunk.
Az előre megadott színeken kívül természetesen tetszőleges árnyalatokat is használhatunk a színtén jobb oldalon látható RGB vagy HS palettáról.

3. lépés
Amikor minden különböző színű részletnek meghatároztuk a helyét, egyetlen kattintás a Colorize gombra és pár pillanat múlva megjelenik az kiszínezett kép. Minden színezés után új képet generál a program, így egymás mellett láthatjuk a különböző próbálkozásokat és kiválaszthatjuk a számunkra legjobban tetszőt. Ezt a képet azután JPG, BMP vagy PNG formátumban lehet elmenteni. A Recolored-nak van egy saját, RCL kiterjesztésű fájl formátuma is, ami a bejelölt területeket is meg tudja őrizni.

4. lépés
A körvonalak, határoló formák berajzolását végezhetjük a ceruza eszközzel, ami egyenes vonalak tud húzni, vagy az ecsettel, amivel szabadon mozoghatunk. Mindkét eszköznél be lehet állítani a vonal vastagságot és alakot. Ha valamit nem jó helyre rajzoltunk, a radírral törölhetjük.   



5. lépés
A programmal azon kívül, hogy  a régi képeket új életre keltjük, néhány különleges szerkesztési műveletet is el lehet végezni, ami más programokkal csak jóval bonyolultabb módon oldható meg. Az egyik ilyen, amikor egy színes képen bizonyos színeket ki szeretnénk cserélni. Például meg akarjuk változtatni valakinek a haj- vagy szem színét, le akarjuk cserélni ruhatárát az éppen  divatos színűre, de mesebeli tájakat, hihetetlen színű naplementéket vagy tengerpartokat is varázsolhatunk. Ilyenkor a kiinduláskor már színes képünk van, de erre ugyanúgy kell berajzolni a megfelelő színű körvonalakat, határolókat, mint azt a fekete fehér képek esetén tettük. Ha csak a kép egy jól meghatározott részén szeretnénk a színcserét végrehajtani, akkor nagyon fontos, hogy ezt a területet jól kerítsük körbe, hogy az átszínezés ne legyen hatással a többi részre.


Népszerű bejegyzések