A Google, mint univerzális számológép

Google keresője számológépként és mértékegység váltóként is használható. Az alapműveletek közül a + - * / % ^ jeleket használhatjuk. A felsorolásban található utolsó természetesen a hatványozást jelöli. A % pedig a modulo-t. Bonyolultabb kifejezésekhez a szokásos módon használhatunk zárójeleket is. Négyzetgyököt az sqrt segítségével vonhatunk, n-edik gyököt pedig a nth root of utasítással. Például 27 köbgyökét így kaphatjuk meg: 3th root of 27. Továbbá használhatjuk a szögfüggvényeket (sin, cos, tan, stb). Ezeknél a szögeket radiánban kell megadni, de például a Google számológépe ismeri a pi- t is. Az ln és log a természetes, illetve a tízes alapú logaritmust jelöli. A ! jel pedig a faktoriális számításához használható. A számokat alapvetően tízes számrendszerben adhatjuk meg, de ha eléjük írunk 0x, 0o és 0b-t, akkor rendre hexadecimális, oktális illetve bináris számként értelmezi azokat a rendszer.



A különböző mértékegységek közötti átváltás is nagyon egyszerű a Google keresőjével. A legegyszerűbb példákon keresztül bemutatni a lehetőségeket. Fokot radiánra például a 90 degrees in radians, radiánt fokra pedig a pi in degrees kifejezésekkel válthatunk. A számrendszerek közötti átalakításhoz az in hex / in binary / in octal / in decimal operátorokat kell az adott szám után írni. Sőt, még az arab számokat rómaira is válthatjuk a in roman numerals segítségével.
Távolság átalakításnál például ilyenek írhatunk 100 miles in km , 1 m in mm, de fény-másodpercekre is válthatunk: 200000 km in light-second. A lehetőségeknek csak fantáziánk szab határt, így például a kereső értelmezni tudja a 100mph in kph,1 month in seconds, 280 kelvin in celsius, 50 fahrenheit in celsius kifejezéseket.
A valuta váltónál csak annyit kell tudnunk, mi az adott pénznemnek a nemzetközileg elfogadott megnevezése vagy rövidítése. Az 1 USD in HUF ugyanazt az eredményt fogja adni, mint az 1 dollar in forint.

Népszerű bejegyzések