Ingyen letölthető régebbi programok

Mielőtt elmondjuk hogyan, ejtsünk néhány szót arról, hogy egyáltalán miért keresnénk régi programokat. Ennek több oka is lehet. A szoftverek egyre újabb és újabb változatai egyre több erőforrást igényelnek, így csak folyamatos hardver frissítéssel lehet követni a programok frissítéseit. A legtöbb esetben azonban csak a megszokott és bevált szolgáltatásokat használjuk, így nincs is szükségünk a legújabb verziókra. Sokan arra is esküsznek, hogy egy-egy alkalmazás korábbi változata gyorsabb, jobb és könnyebben kezelhető. Ebben is van némi igazság. És az sem egy utolsó szempont, hogy a népszerű programok korábbi változatai még “tiszták” voltak, ami ma már egyre kevesebb szoftverről mondható el. Manapság már elfogadott gyakorlat, hogy spyware-ek is belekerülnek a programkódba, a szintén gyakori biztonsági résekről nem is beszélve. A szoftver készítők oldalairól azonban egy új változat megjelenése után a korábbiakat már nem lehet elérni.



Mindezek után nem csoda, hogy egyre népszerűbb az Oldversion.com oldal, ahol a leggyakrabban használt programok régebbi változatait lehet megtalálni és ingyen letölteni. A gyűjtemény 2001-ig visszamenően tartalmazza 190 program 2836 változatát. Olyan “sztár programokat” is megtalálhatunk itt, mint az ACDSee,  MSN Messenger, WinZip, Alcohol 120, CloneCD vagy a Total Commander. Egy programot kiválasztva elolvashatjuk a rövid leírását és közvetlenül az OldVersion oldaláról le is tölthetjük a régi változatokat. Ez teljesen legális, mert csak olyan programok kerültek be az adatbázisba, amelynek a régi változatai már hivatalosan is ingyenesek.
Aki tehát úgy gondolja, hogy nincs szüksége mindig a legfrissebb program változatokra és megfelel nekik a valamivel kevesebb szolgáltatást nyújtó, azonban kevesebb erőforrást is igénylő, esetenként gyorsabb verzió, az  ingyen juthat remek szoftverekhez ezen az oldalon.

Népszerű bejegyzések