Kövesse a sertésinfluenza terjedését Google Maps-en!

A szakemberek világméretű járványtól tartana, így nem csoda, hogy hamar elkészült az a térkép, ami a világban előforduló megbetegedések előfordulási helyeit mutatja.



A sertésinfluenza (H1N1) az az influenza, amelyet a sertés populációkat megfertőző Orthomyxovirus okoz. A sertések közt a fertőzési arány magas, a halálozási arány alacsony (1-4 százalék). A vírus a levegő útján, közvetett és közvetlen érintkezéssel, illetve tünetmentes hordozó sertések útján terjed. A sertésinfluenza, a madárinfluenzától eltérően emberről emberre is terjedhet.
A Mexikóból kiinduló járványnak már Észak-Amerikában, Ausztráliában is vannak áldozatai és Európában is számos sertésinfluenza gyanús esetet tartanak nyilván. 
A megbetegedések előfordulásának pontos földrajzi helyét egy folyamatosan frissített Google Maps térképen is nyomon lehet követni. Ezen rózsaszínnel jelölik a gyanús eseteket, lilával a bizonyított sertésinfluenza megbetegedéseket, illetve a jelek közepén látható fekete pont hiánya jelzi  a halálos eseteket. A sárga szín azokat a megbetegedéseket mutatja, amik csak gyanúsak voltak, de végül kiderült, hogy nem volt közük a sertésinfluenzához.  Az egyes pontokra kattintva részletes leírást olvashatunk az adott megbetegedésről.

Népszerű bejegyzések