Mintha Macintosh-od lenne

Aki látott már Apple számítógép illetve szoftver bemutatót, biztosan irigykedve nézte a Photo Booth alkalmazást. Ez lehetővé teszi, hogy a beépített webkamerával készített felvételeket realtime módosítsuk és különböző speciális, a legtöbbször mulatságos hatásokkal alakítsuk át. Egy kísérleti webes alkalmazás hasonló szolgáltatást nyújt böngésző programon keresztül.

A cameroid.com oldalának használatához nincs másra szükségünk, csak egy webkamerára, illetve egy olyan böngésző programra, amely alkalmas Flash futtatására. A webkamerát még az előtt kell csatlakoztatni a számítógéphez, mielőtt belépünk az oldalra. Ha ez az összeköttetés jól működik, akkor a weboldal induláskor megkérdezi, hogy engedélyezzük-e, hogy hozzáférjen a kamera képéhez.



Ha minden rendben van, akkor a böngésző ablakának közepén megjelenik a  webkameránk által rögzített, folyamatosan frissített kép. Ennek a képnek a szélén kis füleket találhatunk, ezekkel lehet kiválasztani, hogy milyen hatásokkal szeretnénk ellátni a képet. Alapértelmezésben a CLEAR fül van kijelölve, ami azt jelenti, hogy változtatás nélkül tudjuk rögzíteni a kamera képét. Ehhez Egy kis fényképezőgép ikonra kattintva rögzíthetjük a képet, vagy a mellette lévő, számmal is ellátott ikonnal indíthatjuk az időzített felvételt. Az elkészült képet azután ha jónak találjuk, elmenthetjük vagy közzétehetjük az interneten.      

Az igazi móka akkor kezdődik, amikor valamilyen hatást próbálunk ki a képen. A FILTER fülre kattintva kilenc kis képre esik szét az ablak. Mindegyikben a webkamera folyamatos képét láthatjuk, de mindegyik valamilyen más színhatással van megbolondítva. Van itt többek között fekete-fehér kép, régi fotó vagy romantikus hatás. Ha ezek közül egy kattintással kiválasztjuk valamelyiket, akkor ismét egy nagy képet fogunk látni, amelyiken már alkalmazták az adott hatást. A kép még továbbra is mozgókép, azaz úgy tudjuk magunkat a kamera előterébe állítani, hogy azonnal ellenőrizhetjük az eredményt.
A színezésnél mulatságosabb  hatásokat is tartogat a cameroid. Ezeket a DISTORT fül alatt találjuk. Ez az a része a rendszernek, amelyik legjobban hasonlít a bevezetőben említett PhotBooth-ra.  Ezek a képek olyanok, mint amikor a vidámpark különböző módon hajlított tükrei elé állnánk. Lehetünk soványak, kövérek, alacsonyak vagy magasak. Lényeges, hogy az arcuk, fejünk melyik része hová kerül, mert ez fogja meghatározni, hogy vékony lesz a nyakunk, elálló a fülünk vagy egyszemű szörnyként fogjuk magunkat viszontlátni. 

Régebben nagy divat volt, ma már ritkábban lehet találkozni olyan fényképkészítési hellyel, ahol beállhatunk egy paraván mögé, aminek csak a fejünk helyén van egy kivágott rész.  A SCENES   fül pontosan ilyen képek készítésre való. Papírpénz vagy híres festmény részei lehetünk egyetlen kattintással.
Végül pedig a FRAMES fül kiválasztásával elegáns vagy vidám kereteket rakhatunk képünk köré.

A cameroid-dal készült fotókat elmenthetjük saját számítógépünkre vagy feltölthetjük a rendszer nyilvános weboldalára. Ilyenkor egy kapunk egy URL címet, így a képet bármikor, bárhonnan elérhetjük. Ezen kívül arra is van mód, hogy elektronikus levélben elküldjük a felvételt ismerőseinknek, barátaink. Minden képnek három méretű változatát tárolja a cameroid. A Large 640x480, a Small 320x240 képpont méretű. Ezen kívül van egy IM Avatar elnevezésű is, ami tökéltesen megfelel a leggyakrabban használt azonnali üzenetküldők (AIM, MSN, stb.) avatarjainak.

A cameroid-dal készült képeket feltölthetjük az oldal nyilvános képtárába vagy egy Flickr csoportba ( www.flickr.com/groups/cameroid).


Népszerű bejegyzések