Ne kattints ide!

A számítógépek vezérlése, kezelése ma már elképzelhetetlen egér nélkül. A születésekor csak egy, esetleg két gombot tartalmazó eszköz törzsfejlődése a rajta található gombok, billentyűk, kerekek számának növekedésével is együtt járt.



Pedig akár gomb illetve kattintás nélkül is kiválóan lehet navigálni a képernyőn. Erre bizonyíték az a weboldal, ami már a címében is figyelmeztet, hogy ne kattintsunk, felejtsük el a gombokat.   A www.dontclick.it oldalt egy kutatás részeként hozta létre az Institute for Interactive Research. A főoldal bevezető szövegéből  megtudhatjuk, hogy egy kísérlet részesei lehetünk, ha tovább lépünk. Arra azonban vigyázni kell, hogy ettől kezdve nem szabad használni az egér gombjait. Ezt persze elég nehéz megállni, mert mindenki önkéntelenül is kattint, ha meglát egy hivatkozást vagy egy menüpontot.  Pedig az egér egyszerű elmozdításával is tökéletesen fogunk tudni navigálni a további oldalakon. Ha megszokásból vagy reflexből mégis kattintunk, a "büntetés" nem marad el. Ilyenkor  néhány másodpercig nem léphetünk tovább.
A kísérlet tartalmaz néhány beugratós oldalt is, mert időnként megjelennek felugró kérdések és a hozzájuk tartozó választási lehetőségek, amikre önkéntelenül is rákattint, aki nem összpontosít eléggé.
Azon kívül, hogy segíthetünk egy kutatást, sok érdekes információhoz is juthatunk. Ilyen például az az összeállítás, amelyik a számító, illetve számoló gépek és a kattintás történetét mutatja be, az időszámításunk előtti 300-tól napjainkig.  
Az oldal indulása óta több, mint 2 millióan látogattak el ide és 300 ezer feletti volt az véletlen kattintások száma. Aki komolyan le akar szokni a kattintásról, annak néhány drasztikus megoldást is kínál az oldal. Ilyen például a Mousewrap, egy műanyag burkolat, amit az egér gombjai fölé lehet felszerelni, és aminek külső oldalán szúrós tüskék vannak. Használatával néhány meggondolatlan kattintási kísérlet után, biztosan belátjuk, gombok nélkül is lehet kezelni az egeret. 
Az oldal azt is jól szemlélteti, hogy a böngészőprogramon keresztül az egér minden mozdulata nyomon követhető, így nem kell ahhoz kattintani, hogy érzékelni lehessen, hova irányítottuk  kurzort. Ezt a nyomkövetés láthatóvá teszik, mert a belépés utáni első 20 másodperc minden egérmozdulatát rögzíti a rendszer és azt vissza is lehet játszani. 

Érdemes kipróbálni, milyen lehet a jövő számítógépeinek egy lehetséges vezérlése.

Népszerű bejegyzések