Széles-e a szélessáv?

Naponta találkozhatunk újabb és újabb hirdetésekkel, amelyekben egyre szélesebb sávú adatforgalmat ígérnek az internet szolgáltatók. A le- és feltöltés valódi maximális sebességét általában nehéz megmérni, mert legtöbbször a küldő illetve fogadó oldalon szűk a keresztmetszet. Az InternetFrog oldalain sok más hálózati információs szolgáltatás mellett egy sebességmérőt is találunk. A Java alkalmazás rövid adatforgalom után grafikonon és táblázatban mutatja meg, milyen sebes az internetünk és a kapott mérési eredmény hol helyezkedik el a különböző csatlakozások átlagos értékei között. Ahogy az minden kísérlet esetében igaz, egy mérés, nem mérés, így érdemes többször lefuttatni az alkalmazást és a kapott eredményeket átlagolni. Természetesen attól is függ az elérhető sebesség, hogy melyik távoli szerverről töltünk le.
Ennél a tesztnél ezt sajnos nem lehet változtatni, ezért érdemes egy másik sebességmérőt is kipróbálni.
A sebességmérő itt szó szerint értendő, mert a méréseket és az eredményeket nagyon látványos grafikus felületen keresztül érhetjük el.



A www.speedtest.net oldalon megjelenő világtérképen láthatjuk, hol vannak azok a szerverek, amelyekhez csatlakozva mérhetjük le- és feltöltési sebességünket. A program automatikusan ajánlja a saját szolgáltatónkhoz legközelebb található szervert, várhatóan ha ehhez csatlakozunk, akkor tudjuk a legmagasabb sebességeket elérni. Szerencsére magyarországi szervet is található a rendszerben. Ezen kívül persze azt is érdemes megnézni, hogy a saját szolgáltatónk által megadott névleges átviteli sebesség hogy alakul, ha egy amerikai vagy egy ázsiai szerverhez csatlakozunk.
Autókban található sebességmérőhöz hasonló animált képről olvashatjuk le  az eredményeket és ezeket saját IP címünk alapján tárolhatjuk is. Így visszamenőleg meg tudjuk nézni, hogy a szolgáltatónk által bejelentett sebességnövekedések hogyan alakultak a valóságban.
A mért sávszélességeket összehasonlíthatjuk mások eredményeivel is, így azt is láthatjuk, saját kapcsolatunk sebessége hol helyezkedik el az internetes világban. Az oldal által gyűjtött mérési adatokat sok szempont szerint csoportosíthatjuk és lekérdezhetjük. A számadatok mellett grafikonokon is megjeleníthetjük, melyek a világ leggyorsabb kapcsolataival rendelkező országai, régiói és melyik nagy nemzetközi internetszolgáltatók nyújtják a valóban leggyorsabb hozzáférést.

Népszerű bejegyzések