10 921 billentyű-kombináció 253 programhoz

Egér nélkül manapság már nem lehet számítógépet használni, azonban sok esetben gyorsabban tudunk dolgozni billentyű-kombinációkkal. Egy weboldalon csak ki kell választani az alkalmazást és egy virtuális billentyűzeten azonnal láthatjuk, hogy lehet elérni az egyes műveleteket.

A programok egyre több szolgáltatást nyújtanak, ez azonban azzal is együtt jár, hogy egyes műveleteket csak hosszadalmas menüpontokon keresztül tudunk elérni. Ráadásul sokszor az is idővesztességet jelent, ha a kezünket fel kell emelni a billentyűzetről és az egérrel kell végiglépkedni ezeken a menüpontokon. Ezért a legtöbb alkalmazásba beleépítették annak a lehetőségét, hogy a funkciókat billentyű-kombinációkkal is indíthassuk. Ezekkel a legrejtettebb menüpontokat is közvetlen, azonnal el tudjuk érni.



A kérdés csak az, melyik programban, melyik utasításhoz, melyik billentyű-kombinációkat rendelték. A rengeteg lehetőség közötti eligazodást segíti a ShortcutGuide  weboldal, ami  egy virtuális billentyűzetet rajzol ki a képernyőre, és színezéssel jelzi, milyen gombokat kell egyszerre megnyomnunk, hogy az oldalsó listában felsorolt műveletek elérjük. Az ablak tetején lehet kiválasztani, hogy melyik gyártó, melyik programjának billentyű-kombinációira vagyunk kíváncsiak. Jelenleg több, mint tízezer kombináció található az adatbázisban, 253 programhoz. A legtöbb, 323 kombináció a Microsoft Word 2000-hez tartozik. Egy-egy alkalmazás billentyű-kombinációit ki is nyomtathatjuk a bal felső sarokban található PRINT-re kattintva.

Népszerű bejegyzések