Az alkoholtól és a cigarettától hízik az USA

A Worldmapper olyan térképeket készít, amelyek első pillanatra hibásaknak, torzaknak tűnnek. Azonban ha jobban megnézzük, kiderül. hogy különböző szempontok szerint vannak súlyozva a világ országai.

A régi térképeken nem volt ritkaság, hogy a térkép készítésének helyét és annak környezetét állították középpontba és ezt a területet még aránytalanul meg is nagyították. Talán ez adta az ötletet, hogy a világ legfontosabb statisztikai adatait olyan térképeken ábrázolják, ahol a számoknak megfelelően a valódinál soványabbak vagy kövérebbek az országok.

A Worldmapper közel 600 ilyen furcsa térképet tartalmaz. Ezek között több szempont szerint válogathatunk. A kategóriák a népességi adatoktól kezdve, az élelmiszer termelésen és fogyasztáson keresztül, a bűnözési, közlekedési és vallási adatokig terjed. Egy-egy kategórián belül is sok térkép található, így például az oktatás alatt megtalálhatjuk a különböző fokozatú tanintézmények számát vagy a lakosság végzettségét kirajzoló torzított térképeket. Például a Communication kategórián belül összehasonlíthatjuk a vezetékes és mobil telefon előfizetők számát 1990-ben és 2002-ben vagy láthatjuk, hogy a személyi számítógépekkel súlyozott világtérképen, milyen milyen aránytalanul nagy Amerika és Európa például Afrikához képest.
Néhány térképen annyira torzak az arányok, hogy már fel sem lehet ismerni egy-egy országot. Ilyenkor az összes térképen egységesen használt színek segíthetnek, illetve mindig meg lehet nyitni egy referencia térképet, ami a valós földrajzi képet mutatja.
Több, mint a fele térképnek létezik nagy felbontású PDF változata is, amit le is tölthetünk. Ezek a nyomtatható poszterek kiegészítő számadatokat és szöveg információt is tartalmaznak, így kiválóan fel lehet használni akár az oktatásban is.

Népszerű bejegyzések