Biztos, hogy csak Ön olvassa Gmail leveleit?

A hatalmas tárhely és a remek szolgáltatások miatt nagyon sokan használják elsődleges vagy tartalék levelezőnek a Gmailt. Kérdés azonban, hogy a webböngészővel bárhonnan elérhető levelezésünk mennyire van biztonságban.

Nagyon hasznos és kényelmes, hogy a világ bármely pontján, egy szállodából, netkávézóból vagy nyilvános hotspotról is le tudjuk kérdezni a Google Mail rendszerén keresztül érkezett leveleinket. Az azonban már kevésbé megnyugtató, hogy ilyenkor a böngészőbe be kell írni azonosítónkat és jelszavunkat. Egy idegen gép használatakor nem lehetünk biztosak benne, hogy nem rögzítik-e belépési adatainkat, amivel később azután könnyen bejelentkezhetnek a nevünkben és elolvashatják esetleg bizalmas üzeneteinket. Ha ezt az adatlopást nem is tudjuk megakadályozni, azt legalább ellenőrizhetjük, hogy mikor és milyen IP címről léptek be Gmail fiókunkba.

Az ellenőrzést úgy tudjuk elvégezni, hogy megnézzük a Gmail oldal legalján található információt a legutóbbi bejelentkezés időpontjáról és IP címéről, majd az itt található Részletek linkre kattintunk. Ekkor egy felugró ablakban megjelenik a legutóbbi bejelentkezések listája, időponttal és IP címmel. Azt is láthatjuk, hogy milyen eszközzel történt a bejelentkezés, például számítógépes böngészővel vagy mobiltelefonos alkalmazással. Az információk között láthatjuk, hogy mi a jelenlegi IP címünk, így könnyen tudjuk azonosítani, ha idegen helyről léptek be postafiókunkba. Ha gyanús aktivitást találunk a listában, egy gyors jelszó változtatással ismét biztonságossá tehetjük levelezésünket.
Az aktivitást mutató ablakban találhatunk még egy hasznos szolgáltatást. Mivel a Gmail-nél egyszerre több helyről is be lehet jelentkezni, előfordulhat, hogy például munkahelyünkön a Gmail-be bejelentkezve hagytuk gépünket és ez csak otthon jut eszünkbe. Ha nem szeretnénk, hogy esetleg munkatársaink is beleolvassanak levelezésünkbe, az aktivitást mutató ablakban az “Összes másik kapcsolat kiléptetése” gombra kell kattintani.


Népszerű bejegyzések