Facebook, Firefox, Twitter: a legnépszerűbb alkalmazások

Egy új közösségi oldal, a felhasználók engedélyével összegyűjti, mikor, mennyi ideig és milyen alkalmazásokat használnak.
A Wakoopa egy holland székhelyű közösségi oldal, amiben a tagok elsősorban szoftver használat alapján építhetik fel kapcsolataikat. Ehhez mindössze egy kis kliens program letöltésére és telepítésére van szükség, ez fogja figyelni és gyűjteni az adatokat, hogy éppen milyen programot vagy webalkalmazást használunk. A kliens programnak Windows, Mac OS X  és iPhone változata is van, így érdekes és tanulságos adatokat találunk ezen operációs rendszerek használóinak szokásairól.  
A folyamatosan frissülő statisztikák jelenleg 75 ezer felhasználó adatait tartalmazzák, így igazán reprezentatívak az értékek.
A top alkalmazások listáját a Windows és a Mac  felhasználóknál is a Firefox vezeti, 29.8 és 22.3 százalékos részesedéssel. A webes alkalmazásoknál a dobogó legfelső fokára a Facebook került, a Wakoopa hálózatában résztvevők böngészés közben idejük 14 százalékát ezen az oldalon töltik.




Érdekes adat, hogy Windows alatt még két böngésző, a Google Chrome (6.7%) és az Internet Explorer (6.2%) került a dobogóra,  a Mac-et használóknál pedig a Safari (15.3%) és a Finder (5%) foglalja el a második és harmadik helyet. A internetes alkalmazások listájában a Gmail (11%) és a YouTube (9.1%) szerepel még az élmezőnyben.
A Windows-t használóknak egy játékot, a World of Warcraft-ot is sikerült behozniuk a top 10-be. 

További sorrend Windows alatt:
Windows Explorer
Windows Live Messenger
Opera
Microsoft Office Word
Microsoft Office Outlook
World of Warcraft
Microsoft Office Excel

Mac-en a toplista folytatása:
Adium
iTunes
Mail
VLC Media Player
QuickTime Player
Adobe Photoshop
TextMate

A webes alkalmazások további sorrendje pedig így alakul:
 Google Search
Google Reader
Twitter
Wikipedia
FriendFeed
MySpace
LiveJournal

Az adatgyűjtésnél a felhasználók életkorát is figyelik, így például kiderült, hogy mindkét operációs rendszerben a Firefox böngészőt használják legszívesebben minden életkorban. Ez alól csak a  40 év feletti Mac-esek kivételek, ők már inkább a Safari-val bolyonganak a világhálón.

Népszerű bejegyzések