Fantasztikus videó egy komputer gondolatairól

A mesterséges intelligencia már sokak fantáziáját megmozgatta. Könyvek, filmek születtek róla, azonban sokan tagadják, hogy a gépek képesek önálló gondolkodásra. Talán őket is meggyőzi, amit saját szemükkel látnak.

Sakkozás közben leshetjük meg a számítógép láthatóvá tett gondolatait. A Thinking Machines fejlesztői 2002-ben készítették el az első változatot, most pedig már a negyedik jelent meg. Az alapötlet nem változott, egy sakkprogram gondoltait jelenítik meg.

A jelenlegi Java program látványos, színes vonalakkal mutatja meg, milyen lépéseket elemez éppen a gép. A fejlesztőknek nem az volt a célja, hogy egy mindenkit legyőző sakkprogramot készítsenek, így a hagyományos játékelméleti, több lépést előre elemző stratégiát választották. A felülről látható sakktábla mezőinek hullámzása jelöli, hogy mi következünk lépéssel és a hullámok erőssége arányos pillanatnyi állásnál az egyes bábuk erősségével.
A program leglátványosabb része, amikor a gép elemzi az állást és sorra veszi a lehetséges lépéseket, illetve a válaszokat, több lépésre előre. Ilyenkor zöld és sárga vonalak mutatják a saját és a gép lehetséges lépéseit. A színek világossága pedig még azt is mutatja, melyik lépések ígérik leginkább a végső győzelmet. A kezdő lépéseknél viszonylag sokat gondolkozik a gép. sok lehetséges lépést vizsgál. A végjátéknál már “letisztultabbak” a komputer gondolatai, gyorsabban tudja megtalálni az optimális megoldást.
Egy játékot mindenképpen megér, hogy kipróbáljuk ezt a mesterséges intelligenciát. Ha azonban valakinek nincs ideje végigjátszani egy teljes partit, a mellékelt videón gyorsítva megnézheti, hogyan játszik a gép.

Népszerű bejegyzések