Földrengésmérő MacBookból - videóval

A földrengések helyét nehéz előre megjósolni. Pontos mérésükhöz nagyon sok műszert kellene telepíteni a Föld sok-sok pontján. Egy új hálózat a számítógépekben lévő gyorsulásmérőket használja a mérésekhez.
Hazánkban szerencsére ritkák és enyhék a földrengések.  De még bolygónk azon a pontjain sincs elegendő szeizmográf, ahol mindennaposak a földmozgások. A Riverside University of California kutatói egy olyan hálózatot hoztak létre, amelyben a személyi számítógépek kihasználatlan számítási kapacitását hívják segítségül a földrengések adatainak feldolgozásában, elemzésében. Ilyen osztott számításokat már korábban is használtak például a földön kívüli élet utáni vagy orvosi kutatásokhoz. Ennek a mostani kezdeményezésnek az igazi újdonsága, hogy a számítógépekben található gyorsulásmérőket szeizmográfként is felhasználják. Ilyen  gyorsulásmérők egyre több gépben, pontosabban a merevlemezben találhatók, ezek gondoskodnak arról, hogy egy hirtelen helyváltoztatáskor biztonságosan leállítsák a lemezt.
A Quake-Cather Network (QCN) oldaláról letölthető az a program, ami a méri a számítógép legapróbb elmozdulását, elküldi az adatokat a központba és feldolgozza az onnan kapott számítási csomagokat. Mindezt természetese csak akkor, ha nem dolgozunk a gépen. Ez  azért fontos, hogy tényleg csak a “szabadidejében” dolgozzon ezen a feladaton a processzor. Persze a méréseknek sem tesz jót, ha például egy laptop esetén gépelünk a billenytűzeten.

A kísérleti fázisban működő hálózathoz már most is tud csatlakozni minden olyan Macintosh laptop tulajdonos, akinek 2005-nél nem régebbi a gépe. A program telepítése után egy térképen meg kell mondani, hogy hol működtetjük a számítógépet, ez a mérési adatok helyének meghatározásához fontos. Mivel a legtöbb ilyen házi földrengés mérő hordozható gépből készül, ezért meg lehet adni több helyszínt is, ahol gyakran szoktuk használni a gépünket. A későbbiekben a helyszíneket már automatikusan fel fogja tudni ismerni a program, mert minden ponthoz hozzárendeli az éppen aktuális IP címünket.
Természetesen egy-egy gép mérési adatai nem adnak túl sok hasznos információt, mert önmagában nem lehet megállapítani, hogy földmozgás volt-e vagy csak belerúgtunk az asztal sarkába. Azonban ha egy adott körzetben sok száz gépen működik a program és végzi a méréseket, akkor ha mind ugyanazt jelzi, már könnyen meg lehet állapítani a földrengést.      
A Macintosh gépekre letölthető program egy látványos képernyővédőt is tartalmaz, ami grafikonon rajzolja ki legapróbb elmozdulásokat is. A mellékelt videón egy MacBook-on próbáltuk a “mérőműszert”. A 28. másodpercben egy ceruzát ejtettünk a gép mellé,  az 57.  másodpercben pedig kinyitottuk az íróasztal fiókot.

Népszerű bejegyzések