Így tölthet le 5 perc alatt egy teljes mozifilmet

Az egyre nagyobb sávszélességeket a legtöbbször nehéz kihasználni. A Usenet-ről azonban  több, mint 300 terabájtnyi adatot érhetünk el egy új hozzáférési felülettel kényelmesen és igen nagy sebességgel.
A szolgáltatás  az internetes hírcsoportokban (Newsgroup) megjelenő fájlokhoz kínál kényelmes hozzáférést. Ezeket a hírcsoportokat, amik tulajdonképpen a fórumok ősei, manapság is nagyon sokan használják. Minden levelező programban van lehetőség, hogy lekérjük egy-egy hírcsoport üzeneteit, azonban az átlag felhasználók nem szokták használni ezt az információs forrást. A párbeszédeken kívül ezeknek a hírcsoportoknak a legnagyobb “haszna”, hogy az egyes üzenetekhez fájlokat is lehet csatolni. Így azután gyakran itt lehet leghamarabb elérni egy mozifilmet, szoftvert, zeneszámot, de külön csoportok szakosodtak a képek megosztására is.

Sajnos a kényelmes webes keresésekkel nehéz megtalálni a hírcsoportok üzeneteihez csatolt állományokat, ráadásul sok esetben több üzenetből kell a fájlok darabjait összeszedni.
Ezeket a nehézségeket elfelejthetjük, ha a UseNeXT szolgáltatását használjuk. Havi 10 eurótól induló előfizetési díj ellenében 60 ezer hírcsoport 300 Tbájtnyi adatát érhetjük el. Ráadásul egy folyamatosan frissülő adathalmazról van szó, naponta körülbelül 2000 Gbájtnyi új fájl kerül a rendszerbe.
A UseNeXT 8, földrajzilag távoli helyen lévő szerverfarmon tárolja a hírcsoportokból összegyűjtött  hatalmas mennyiségű adatot. 4 szerverfarm az Egyesült Államokban, 4 pedig Hollandiában van. Minden letöltéskor a pillanatnyilag leggyorsabban elérhető helyről jutunk az adatokhoz.  Így másodpercenként akár 25 Mbites sebességet is el lehet érni. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos méretű, másfél órás mozifilm DivX változatát 5-6 perc alatt tudjuk letölteni. 
A UseNeXT használatához két dologra van szükség. Kell egy kezelő program, amit ingyenesen tölthetünk le Windows, Linux és Mac OS X változatban. A másik egy előfizetés, amivel havi 25, 50 vagy 125 Gbájtnyi adatot tölthetünk le. Az előfizetési díj 10, 15 illetve 25 euró. Ezek úgynevezett hibrid elérést tesznek lehetővé, ami azt jelenti, hogy nagy sebességgel (25 Mbit/s) tölthetjük le  a fenti adatmennyiségeket, de ha ezt a mennyiséget túllépjük,  akkor is  tovább tölthetünk korlátlanul 1 Mbit/s sebességgel.
A UseNeXT használatához szükséges szoftver nagyon sok kényelmi szolgáltatást tartalmaz. Az előre definiált és legtöbb felhasználót összegyűjtő hírcsoportokat tematikus válogatásban találhatjuk meg, de saját magunk is kereshetünk a newgroup-ok között és bármelyiket hozzáadhatjuk adatbázisunkhoz. A kiválasztott hírcsoportoknál időrendi sorrendben láthatjuk az üzeneteket, de olyan válogatást is kérhetünk, ahol csak a csatolt fájlokat látjuk. Egy beépített képnéző abban is segít, hogy azonnal láthassuk a hírcsoportokban megjelenő képek előnézetét vagy belenézzünk, belehallgassunk egy zenei vagy videó állományba.
A kezelő program abban is segít, hogy megkeresi egy-egy nagyobb állomány feldarabolt részeit és a Download Wizard automatikusan letölti, összefűzi és kicsomagolja ezeket.
Egy kereső is rendelkezésünkre áll, ennek segítségével tudjuk akár fájl típusokra szűrve megtalálni, amit le szeretnénk töltenni.
Mindezeken felül a UseNeXT használata teljesen anonim, a rendszer nem naplóz és tárol semmilyen adatot, így IP címünket sem.
A UseNeXT-et ingyen is kipróbálhatjuk. Regisztráció után 14 napig használhatjuk a szolgáltatást. Ez idő alatt 3 Gbájtot tölthetünk le maximális sebességgel, és korlátlan mennyiséget másodpercenként 1 Mbit-tel. A két hét alatt láthatjuk, hogy mi a “kínálat” hírcsoportokban, illetve élvezhetjük, hogy végre kihasználhatjuk az ADSL vagy kábeles kapcsolatunk sávszélességét.

Népszerű bejegyzések