Különleges panorámakép készítése

Egy módszer, amellyel olyan szemszögből tudjuk bemutatni környezetünket, ahogy eddig még senki sem látta.

A Planet Shaped Amazing Circle a panorámaképek speciális változata. Egyetlen körképen mutatja be környezetünket.  A körkép elkészítéséhez digitális fényképezőgépre, állványra, a Photoshop programra és sok türelemre van szükség.




1.lépés
Első lépésként egy 360 fokos panorámaképet kell készíteni.  Olyan helyet keressünk a kép középpontjához, amelytől nagyjából minden irányban egyforma távolságra találhatók a tárgyak, épületek.
A panorámaképhez forgassuk körbe a kamerát, és készítsünk 12 felvételt. Egy 24 mm-es vagy hasonló gyújtótávolságú objektívvel a 12 kép szélei megfelelően átfedik egymást. Figyeljünk arra, hogy ne legyen tűző nap, mert akkor nagy lesz a fényességbeli különbség a nappal szemben és a napnak háttal készített felvételek között.

2. lépés
A számítógépre átmásolt felvételeket egymás mellé kell igazítani. Ehhez már használhatjuk a Photoshopot, de vannak olyan speciális programok is, amelyek elvégzik helyettünk ezt az aprólékos munkát. Ilyen például Windows-on az Autostich, vagy Mac-en a Calico. Egyes fényképezőgépekhez olyan képszerkesztő programot is adnak, amelyik automatikusan elkészíti a panorámaképet.
Aki saját maga szeretné elvégezni a pontos illesztéseket, az hozzon létre a Photoshopban egy akkora üres vásznat, amelyiknek a magassága megegyezik a fényképezett képek magasságával, szélessége pedig az egyedi képek szélességének tizenkétszerese. A végső kép nem lesz ilyen széles, hiszen mindenütt lesznek átfedések, de a felesleget majd a végén levágjuk. Erre a hosszú vászonra másoljuk fel sorban a képeket. Mindegyik külön rétegen fog megjelenni, így könnyen lehet úgy tologatni őket, hogy láthatatlanok legyenek a vágások. A kész panorámaképet vágjuk körbe, a vászon végéről vágjuk le az üresen maradt területet. Alul-felül pedig ott vágjunk, ahol mind a 12 képnek van értékes része. Egy hagyományos panorámaképnél nem fontos, azonban amelyikből Amazing Circle készül, lényeges, hogy pontosan 360 fokos legyen a kép, azaz ha a kép végét az elejéhez illesztjük, akkor se legyen látható törés.



3. lépés
Most következik, hogy amelyek egyetlen különleges körré varázsoljuk a panorámaképet. Ismét a Photoshopra lesz szükségünk. Változtassuk meg a kép méretét. Az ImageSize utasítással készítsünk négyzet alakú képet. Ha például a panorámakép 8000×2000 pontból állt, akkor alakítsuk 2000×2000 pontossá. Fontos, hogy ne legyen bejelölve a Constrain Properties négyzet. Az így kapott torzított képet forgassuk el 180 fokkal. Ezután már csak egy szűrőt kell alkalmazni. A Filterek közül válasszuk a Distort/Polar Coordinates/Rectangular to Polar elnevezésűt. Ezzel készen is vagyunk. 

Népszerű bejegyzések