Mérje meg jelszavai erősségét!

Az interneten egyre több helyen van szükség regisztrációra, ami egyben egy felhasználó név és jelszó megadását is jelenti. De hogyan válasszunk jelszót, hogy azt ne lehessen könnyen kitalálni. Ebben segít a The Password Meter.

Sok internetes szolgáltatásnál jelszó megadásával lehet csak saját adatainkhoz hozzáférni és bizonyos műveletek elvégezni. A biztonsági szakemberek sok értékes tanácsot adnak, hogy mindenhol más jelszót használjunk, hogy ezek ne családtagjaink nevei, születési dátumai vagy irányítószámai legyenek. A sok-sok különböző jelszó tárolásához már különböző programok is léteznek, amelyeket egy újabb, úgynevezett mester jelszóval védhetünk az illetéktelenektől. Már csak az a kérdés, hogy ha megfogadjuk a tanácsokat és kitalálunk egy igazán kacifántos jelszót, az mennyire lesz kitalálhatatlan a számítógépes bűnözők és robotprogramok számára.




Ha nem is teljes biztonsággal, de sok szempont figyelembe vételével a The Password Meter oldalon megmérhetjük jelszavaink erősségét. Ehhez csak be kell írni a jelszónak kitalált karakter sorozatot és azonnal láthatjuk egy százalékos skálán, nehéz feladat elé állítottuk-e azt, aki esetleg meg akarja fejteni. Már a jelszó beírása közben folyamatosan látszik az erősség, a számszerű értéken kívül egy szín csík is pirosból zöldre vált, ha már elég bonyolult a password. Az alapvető követelmény, hogy legalább 8 karakter hosszú legyen és tartalmazzon számoka, jeleket, kis- és nagybetűket.
A kigondolt jelszó beírása után nemcsak egyszerűen azt tudhatjuk meg, hogy elég erős-e, hanem egy részletes statisztikát is kapunk. Ebben láthatjuk, hogy jelszavunkat milyen tulajdonságai erősítik és melyek gyengítik. Például ilyen gyengítő tényező, ha ismétlődő karakterek vagy egymást követő számok illetve betűk vannak benne.

Népszerű bejegyzések