Naponta 428 000 mobilt dobnak ki az USA-ban

Az ilyen adatokra szokták azt mondani, hogy még elképzelni is nehéz. Szerencsére nincs is szükség a képzelőerőnkre, mert egy amerikai fotóművész képein meg is nézhetjük ezt a hatalmas mennyiséget.

Chris Jordan már évek óta megpróbálja sokkoló látvánnyá alakítani az Egyesült Államok néhány döbbenetes statisztikai adatát. A nagy méretű, digitális képeken első pillantásra nem is tűnik fel, hogy milyen apró elemekből épülnek fel. Így például egy szürke falnak látszó képet egyre jobban nagyítva fedezhetjük fel, hogy 426 000 mobiltelefon fotójából  készült az alkotás. Bármilyen hihetetlen, naponta ennyi készüléket dobnak a szemétbe az USA-ban.




A művész legújabb, idei  alkotása  az Amerikában óránként légipostán szállított csomagok számát próbálja megfoghatóvá tenni. A képen a 166 000 hungarocell darabka mindegyike egy-egy  küldeményt ábrázol.

A művész weboldalán  alaposabban is tanulmányozhatjuk alkotásait. A legtöbb kép több változatban, pontosabban egyre részletesebben látható. Így például az első pillantásra asztaldísznek látszó kép részletei azt a 28 000 olajoshordót rejtik, amelyek tartalmának felhasználásához mindössze két percre van szüksége az amerikaiaknak. De legalább ennyire látványos és egyben megdöbbentő az a csillagos égboltra emlékeztető kép, ami 320 000 villanykörtéből áll. Ennyi égőt lehetne üzemeltetni a figyelmetlenségből felesleges működő elektromos berendezések áramfogyasztásából.
 

Népszerű bejegyzések