Nyúljon bele a videóba!

A hagyományos videó lejátszó programoknál egy időskálán mozgatható csúszkával vezérelhetjük a filmet. Azonban már vannak olyan kísérleti szoftverek, amelyeknél megfoghatjuk és elmozgathatjuk a képen látható objeltumokat. 

A DimP (Direct Manipulation Video Player) alapvetően megváltoztathatja filmnézési szokásainkat. A http://www.aviz.fr/dimp/ oldalról letölthető program használatakor a videó bármely részét megfoghatjuk és mozgathatjuk az egérrel. A lejátszó nevében  szereplő manipuláció azonban nem azt jelenti, hogy megváltoztathatjuk a videón látottakat, mindössze csak annyit tehetünk meg, hogy a tárgyakat az egérrel megfogva arrébb helyezhetjük. De csak olyan helyekre, ahol egy korábbi időpillanatban volt vagy ahol később lesz. Az objektumokat az eredeti nyomvonalukról nem lehet elmozdítani. A mai lejátszóknál a képzeletbeli videó lejátszó fejet tudjuk mozgatni és ezzel változtatjuk meg a látható képet. A DimP esetében a képen található tárgyakat mozgatjuk és ezzel helyezzük át a virtuális lejátszó fejet.
Az első pillanatra látványos megoldásról rövid próbálgatás után kiderül, hogy nincs sok haszna, legalábbis videók lejátszásához használva. Azonban a módszert például egy videó szerkesztő programba építve nagyon jól lehet egy-egy lejátszási pontot nagyon pontosan meghatározni és ezzel sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá lehet majd tenni a videók vágását.
A projekt oldaláról le lehet tölteni a különleges lejátszót, így mindenki kipróbálhatja, milyen az, amikor megfoghatjuk a filmen látható autót vagy repülő focilabdát és elmozdíthatjuk azokat egy korábbi vagy jövőbeli helyükre.

Népszerű bejegyzések