Ragasszon képet a Leopard mappáira!

A változatos, színes és figyelemfelkeltő ikonok között bizony elég egyhangúak a mappákat jelölő rajzok. Egy ingyenes programmal nagyon egyszerűen és gyorsan megváltoztathatjuk ezt az állapotot a Mac OS X Leopard-ban..

A grafikus felhasználói felülettel rendelkező operációs rendszerek mindig nagy hangsúlyt fektetnek az egyes alkalmazásokat, objektumokat jelölő ikonok kinézetére. Sajnos azonban a mappákat, foldereket a legtöbb esetben egyforma rajzok jelölik. A Mac OS X Leopard-ban is egy kis iratgyűjtő  rajza tartozik minden mappához. A Telling Folders nevű programot ingyenesen lehet letölteni a http://www.omz-software.de/stuff/index.html címről. A mindössze 2 Mbájtos alkalmazás segítségével pillanatok alatt megváltoztathatjuk, egyedivé tehetjük a folderek ikonjait. A program indítása után a megjelenő nagy méretű mappa képre első lépésként rá kell dobni egy fájlt, aminek a tartalmával szeretnénk díszíteni az ikont. Ez többek között lehet kép fájl, szöveges dokumentum, táblázat, PDF állomány, de akár egy videó is. A iratgyűjtő rajz tetején fog megjelenni a fotó vagy a dokumentum első oldalának a képe. A beállítások között még azt is megadhatjuk, hogy a kép körül legyen-e egy kis fehér keret.
A második lépésben azt a foldert kell a program ablakára dobni, amelyiket egyedivé szeretnénk tenni. Más dogunk már nincs is, pillanatok alatt a korábban egyforma mappákról már messziről megállapíthatjuk, mit tartalmaznak. Ha nem vagyunk megelégedve az átalakítással, egy másik képet ugyanilyen egyszerűen tudunk  az ikonra ragasztani, vagy a Reset gombbal visszaállíthatjuk az eredeti rajzot.

Népszerű bejegyzések