Sebességmérő kamerák Európában

Elérkezett a nyaralások ideje, sokan ülnek autóba és indulnak távoli célok felé. Kevés kellemetlenebb dolog van, mint amikor közlekedési bírsággal kezdődik az utazás. Legjobb ha felkészülünk, hol vannak útbiztonsági  kamerák.
Közlekedés biztonsági szempontból az állandó helyszínekre telepített sebességmérő kameráknak nincs sok haszna.  Mindössze a gyorshajtás tényét dokumentálják, így később meg lehet büntetni a szabálysértőket. Ettől azonban az adott helyszínen ugyanúgy át fogják lépni a sebességkorlátozás, tehát semmivel sem lesz biztonságosabb az útszakasz, kereszteződés, gyalogátkelő. Persze egy idő után az autósok szájhagyomány útján értesülnek a beépített sebességmérő kamerákról, így ezeken a helyeken be fogják tartani a korlátozásokat, lassabban fognak haladni, egyszóval biztonságosabb lesz a helyszín.

Aki külföldre utazik, nehezen értesül egy-egy helyi kameráról, így elég nagy a valószínűsége, hogy nem sokkal a határ átlépése után komoly büntetést tartalmazó cédulát lobogtató rendőr fogja megállítani.  Az ilyen kellemetlenséget könnyen elkerülhetjük, ha indulás előtt tájékozódunk, hogy  a tervezett útvonalunkon, hol vannak állandó sebességmérő pontok.
A The Europaen Speed Camera Database naprakészen tárolja több mint 20 ezer állandó helyen található sebességmérő kamera koordinátáját. A szolgáltatás célja, hogy a kamerák helyzetének ismeretében, az autósok lassítsanak az egyes helyszíneken és biztonságosabbá váljon a közlekedés.  Az adatbázis a kamerák helyzetén kívül azt is tartalmazza, hogy milyen sebességkorlátozás ellenőrzésére állították be a mérőkészüléket. A tervezett útvonalunkon található kamerákat megnézhetjük előre egy nagyítható térképen, ha azonban van valamilyen navigációs berendezésünk, akkor kevesebb, mint 10 euroért letölthetjük a készülékünkbe is betáplálható adatbázist. Ezért az összegért azután egy éven keresztül megkapjuk az aktuális kamera adatokat. A navigációs programok ezeket a pontokat hasonlóan kezelik, mint az úgynevezett POI-kat, azaz amikor a közelükbe érünk, megjelennek a térképen. Több olyan szoftver is van, ami külön is tudja kezelni a speedcam adatbázist, és már a helyszín előtt hangos vagy képes figyelmeztetést ad, hogy túlléptük az útszakaszon megengedett sebességet.
Az SCDB-ben megtalálunk minden európai országot, azonban egyes országoknál meglehetősen hiányos a lista. Így például Magyarországról is mindössze 59 kamera helyszínt tartalamaz. Szemben például az ötezer angliai vagy háromezer olaszországi bekegyzéssel. Az SCDB csak az állandó útbiztonsági kamerák helyét tartalmazza, így természetesen érdemes mindenhol betartani az előírt sebesség korlátozásokat, mert mobil mérőeszközökkel bárhol találkozhatunk. Ezek a pont listák főleg abban segítenek, hogy navigációs rendszerrel együtt használva figyelmeztetnek rá, hogy az adott útvonalon a pillanatnyi sebességünk nagyobb, mint az ott megengedett. Ha pedig a figyelmeztetés hatására lassabb tempóra váltunk, akkor biztonságosabb lesz a környék közlekedése és nyaralásunk költségvetéséből sem fog hiányozni egy komolyabb összeg.

Népszerű bejegyzések