Videotelefon, videokonferencia (1.)

A valóságos és a virtuális világ egyre jobban összemosódik. Lassan ez már nemcsak a számítógépes játékokra igaz, hanem az üzleti életre is. A mai technikai lehetőségek használatával már nincs sok különbség egy valódi és egy videokonferencia segítségével tartott megbeszélés, értekezlet között.



Videotelefont több módszerrel is meg lehet valósítani. Ezek leginkább minőségben és ezzel együtt árban térnek el egymástól. Azt, hogy ki mit választ, a felhasználási terület határozza meg. Aki csak ismerősével, munkatársával akar időnként szemtől-szemben beszélgetni, annak megfelelő lehet a hagyományos interneten és személyi számítógépen futó szoftverekkel létrehozott videós kapcsolat. A legtöbb internetes beszélgetőprogram már fel van készítve arra, hogy ha kamera és mikrofon is kapcsolódik a számítógéphez, akkor videobeszélgetéseket is lehet folytatni velük. Ilyenkor természetesen mindkét félnél szükség van ezekre a kiegészítő berendezésekre.
Széles sávú internetkapcsolat esetén a népszerű MSN, Skype vagy iChat programokkal is egészen jó minőségű videokapcsolatot lehet létrehozni, akár teljes képernyős változatban is. Sajnos a legtöbb ilyen szoftver csak két fél közötti videotelefonálásra alkalmas, de léteznek olyan kiegészítők, amelyek feloldják ezt a korlátot, illetve a Mac OS X alatt működő iChat-nél 4 résztvevős videokonferenciákat is létre tudunk hozni. A kifejezetten több résztvevős videobeszélgetésekre tervezett szoftverek közül például a SightSpeed-del akár 9 résztvevős, mozgóképes konferenciát s tarthatunk. Ehhez mindössze egy legalább 1,5 Mbps internet vonalra és DV kamerára van szükség.
Szintén nagyobb létszámot, akár 8 főt is tud kezelni az iVisit szoftvere, amely ráadásul mobil eszközökre készült változatban is létezik. Ha a mobil eszközben van GPS, akkor a beszélgető partnerek a földrajzi koordinátáikat is közzétehetik, így azt is lehet követni, hol tartózkodnak éppen a videokonferencia résztvevői.

Népszerű bejegyzések