Ingyen megmérheted, milyen gyors a pendrive-od

Az USB csatlakozón keresztül a számítógéphez kapcsolható pendrive-okat általában egyetlen tulajdonságukkal, a tároló kapacitással jellemezzük. Pedig az is nagyon fontos, milyen gyorsan tudunk írni/olvasni róluk.

Ma már nem ritkák a több Gbájtnyi  adat tárolására alkalmas USB memóriák, így kapacitásban általában nincs hiány. A kérdés csak az, mennyi idő kell ahhoz, hogy egy nagyobb állományt, például egy közel 1 Gbájtos filmet kiírjunk rá vagy éppen beolvassunk róla.

A pendrive-ok technikai paraméterei között szoktak szerepelni ezek az értékek, azonban kevesen kíváncsiak rájuk. Akkor éri őket meglepetés, amikor egy nagyobb állományt akarnak írni vagy olvasni az eszközről és a műveletet mutató státusz vonalka csak csigalassúsággal növekszik. Persze lehet, hogy a számítógép vagy a pendrive USB csatlakozása nem elég gyors, de a legtöbbször magával a memóriadrive-val van gond. Így azután az egyiknél pillanatok alatt el tudjuk végezni a másolást, míg a másiknál hosszú várakozásra kényszerülünk.

Egy egyszerű és ingyenes programmal pontosan meg lehet mérni ezeknek az eszközeinknek az írási/olvasási sebességét, hogy ennek ismeretében, amikor lehet, a leggyorsabb eszközünket használjuk.

A SpeedOut programot ingyen lehet leölteni a https://sites.google.com/site/mbentefor/projecs-speedout címről és minden előzetes telepítés nélkül, azonnal használhatjuk.
Kezelése nem igényel különösebb számítástechnikai ismeretet, mindössze ki kell választani egy legördülő menüből, hogy melyik USB memória sebességét akarjuk megmérni és rá kell kattintani a Start gombra. Ekkor a program először négy olvasás-, majd négy írástesztet végez. A kapott mérési eredményeket és azok átlagát számszerűen kiírja valamint egy oszlopgrafikonon is megjeleníti. A jobb egérgomb megnyomásával megjelenő menüből azt is kiválaszthatjuk, hogy a mérési eredményeket elmentse egy fájlba a program vagy egyszerűen csak a vágólapra másolja. Ez utóbbit azután például beillesztetjük egy emailbe, amelyben eldicsekszünk barátunknak, hogy milyen gyors pendrive-unk van.

A SpeedOut használatához nincs szükség a vizsgált USB memória formázására és a rajta tárolt adataink is biztonságosan megmaradnak.

Népszerű bejegyzések