Qwiki: a tanárok titkos álma

Az oktatásban az internet már nélkülözhetetlenné vált. Egy új keresővel gyorsan és látványosan érhetjük el a hatalmas mennyiségű információból a legfontosabbakat.

A Qwiki (www.qwiki.com) még csak alfa változatban üzemel, de már első helyezést ért el az idei TechCrunch-on. A hagyományos keresőkkel szemben a Qwiki nem egy találati listát jelenít meg, amit azután nekünk kell végigböngészni és kiemelni belőle a lényeges részeket. A válogatást saját maga végzi el és az eredmény egy multimédia bemutató lesz. Ebben a keresett kifejezéshez tartozó képek, videók szerepelnek, miközben a szöveges információk a képernyő alján jelennek meg.  A rendszer angol nyelven működik, így azon sem kell meglepődni, hogy ezt a szöveget egy géphang érthetően fel is olvassa.

A szolgáltatás segítségével egy tanítási órára pillanatok alatt össze lehet állítani olyan látványos bemutatót, ami biztos hogy megragad a tanulók emlékezetében. Ráadásul ha itthon használjuk, akkor az angol nyelvtanulást is segíthetjük vele.

A keresések alapján elkészült multimédia előadásokat később majd megoszthatjuk másokkal is, például körbeküldhetjük hallgatóinknak. Persze a Qwiki-vel nemcsak a tanárok élete lesz könnyebb, mert egy házidolgozat vagy kiselőadás elkészítéséhez is nagy segítséget jelenthet.

A korai fejlesztési állapotban lévő rendszeren keresztül még nem lehet az internet teljes tartalmát elérni, de már így is érdekes kereséseket végezhetünk. Mivel a szolgáltatást még csak meghívóval lehet elérni, készítettünk három rövid videót, ami bemutatja, mit is lehet majd várni a Qwiki-től.

Elsőként nézzük, mit mutathatunk egy földrajzórán, ha a Niagara vízesés a téma:



Ezután arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet, ha hazai témák után érdeklődünk. Miniszterelnökünkről a következő összeállítást készítette a Qwiki:



Végezetül pedig a budapesti metróhálózatról kérdeztük a rendszert:



Aki saját maga is szeretné kipróbálni a Qwiki-t, ezen az oldalon kérhet meghívót:
http://qwiki.posterous.com/
 

Népszerű bejegyzések