Karórával aktiválható vészhívás

Az emporiaSAFETYplus bemutatásával az emporia Telecom elkötelezte magát az úgynevezett „ambient assisted living” területén. Ez azt jelenti, hogy a rászorulókat modern technológiai eszközökkel segítik mindennapi életük során, hogy biztonságban érezhessék magukat, így saját otthonaikban élhessenek a lehető legtovább.

Az emporiaSAFETYplus teljesen új biztonsági funkciókat kínál. Amellett, hogy telefonhívással ad vészjelzést, egyúttal vészjelző SMS-t is küld a telefon tulajdonosának GPS koordinátáival mindazoknak, akiket előre beprogramoztak a mobiltelefonba; így a mentés a lehető leggyorsabban megvalósulhat. Ha a telefonkészülék esetleg nincs karnyújtási távolságban a vészhelyzet kialakulásakor, a készüléket kiegészítő karóra vészjelző gombjának megnyomása is aktiválja a vészhívásokat.

A mobil tulajdonosa vagy a készülék hátoldalán található vészhívó gombot nyomja meg, vagy a karórán lévő négy gomb egyikét legalább 3 másodpercen keresztül. A mobil érzékeli a vészjelzést, a kijelzője villogni kezd. Ezekből a jelzésekből a telefon tulajdonosa látja, hogy elindult a vészhívás, és hogy a téves risztást el lehessen kerülni, tíz másodpercig még törölni lehet a vészhívást.

Ha vészhívást nem állítják le tíz másodpercen belül, az emporiaSAFETYplus vészjelző SMS-t küld az első helyen beprogramozott kontaktnak arról, hogy a vészhívás kezdeményezőjének segítségre van szüksége, és megadja a pontos címet is, ahonnan a hívást indították.  Ezután az első helyen beprogramozott kontakt telefonhívást is kap. Ha felveszi, egy automata hang értesíti arról, hogy ez egy vészhívás, és egy percen belül vissza kell hívnia, és a híváslánc leáll. Ezzel egy időben a fogadó fél SMS-t is kap a segítségkérő pontos GPS koordinátáival. Ami a visszahívást illeti, az emporiaSAFETYplus automatikusan fogadja a hívást, és aktiválja a kihangosítás funkciót.

Ha az előre beprogramozott öt kontakt közül egyik sem hívja vissza a vészhívás kezdeményezőjét, a telefon elölről kezdi a sort az első kontakttal. Plusz biztonsági bónusz, hogy a mobil a vészhívási procedúra alatt minden hívást automatikusan kihangosítva fogad. A hangjelzés, amit a telefon kiad, miközben aktiválja a vészhívó láncot, nem csak a felhasználót értesíti a híváslánc aktiválásáról, hanem –mivel nagyon hangos- a szomszédoknak is jelzi, hogy baj van.

Ha nincs beállítva a veszély esetén értesítendő kontaktok telefonszáma, de mégis elindul a vészhívás, az emporiaSAFETYplus automatikusan tárcsázza a 112-t, a nemzetközi segítségkérő számot. A vészhívásra beprogramozott személyek mellett érdemes esetleg egy hivatásos segítő ügynökség számát is beprogramozni.

Az emporiaSAFETYplus egy speciális szenzort is tartalmaz, ami érzékeli az esést, és beindítja a segélyhívó láncot. Azonban csak akkor, ha a telefon tulajdonosánál van az esés pillanatában. Ha a telefon maga leesik, nem történik semmi.

Népszerű bejegyzések