A költségvetési hiány mindenképpen 3% alatt lesz

A Bizottság ma megjelent előrejelzésben magasabb költségvetési hiányt jelez előre, mint amennyit a Magyar Kormány vár. Brüsszel előrejelzésével szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3% alatt tartani a költségvetés hiányát.
A Bizottság előrejelzése azért hibás, mert a 3% fölötti hiányt -0,1%-os gazdasági visszaeséshez köti. Mivel a Kormány továbbra is közel 1%-os pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3% alatt lesz.
A Bizottság előrejelzésében több olyan elemet nem vesz figyelembe, amelyekkel kedvezőbb hiányszámot jelezhetne előre. A lefelé módosított 2013-as gazdasági növekedéssel nem magyarázható a megemelt hiány előrejelzés. A Bizottság előrejelzésében nem veszi figyelembe több intézkedés kedvező költségvetési hatását, mint például a gazdaság fehérítését, a pénztárgépek bekötését vagy az e-útdíj bevezetését. Az előzetes pénzügyi számlák szerint az államháztartás nettó finanszírozási szükséglete 2012-ben a GDP mindössze 2,1%-át tette ki, ami azt sugallja, hogy az államháztartás eredményszemléletű hiánya esetében a kiinduló helyzet jobb a korábban feltételezettnél, ezt a Bizottságnak előrejelzésében figyelembe kellett volna vennie. A Kormány 2012-ben többször is intézkedett annak érdekében, hogy a mindenkori (3% fölötti) bizottsági prognózisok lefelé történő módosítását elérje.
A Magyar Kormány hangsúlyozza, hogy a Bizottság mostani előrejelzése csupán előzetes, a végleges prognózis a tavaszi előrejelzésben májusban várható. A mostani előrejelzés ellenére a Magyar Kormány továbbra is abban bízik, hogy a 2004 óta fennálló túlzott deficithiány eljárásból a sikeres költségvetési politikájának köszönhetően kikerül. A Magyar Kormány továbbra is úgy látja, hogy 2013-ban a költségvetés hiánya jóval 3% alatt lesz.

Népszerű bejegyzések