A szocialista kormányok alatt csökkentek, az Orbán Kormány alatt nőttek a reálkeresetek

Az előző szocialista kormány három éve alatt 3 százalékkal csökkentek, az Orbán kormány három lezárt évében pedig 3,8 százalékkal nőttek a reálbérek.
Az előző szocialista kormány alatt, 2006 és 2009 között összességében 3%-os reálbércsökkenést szenvedett el a lakosság, amennyiben a 2005-ös szintet vesszük bázisnak. Mindezzel szemben 2010 óta a Kormány által bevezetett kedvező változások figyelembevételével (arányos, egykulcsos adórendszer családi kedvezménnyel) látható, hogy a trend megfordult. A KSH által publikált adatok alapján ugyanis az látszik, hogy 2010-ről 2012 harmadik negyedévéig 3,8%-os reálbér növekedés volt tapasztalható nemzetgazdasági szinten, szakítva a bérek vásárlóerejét csökkentő politikával.
Forrás: KSH, NGM

További pozitívumként megjegyzendő, hogy az idén teljessé vált SZJA rendszer, amely újabb nettó bér növekedést okoz. Mindemellett a rezsicsökkentésnek és egyéb tényezőknek köszönhetően idén csökkenő inflációs pálya mutatkozik, amelynek mentén a reálbérek tovább emelkedhetnek idén is.

Népszerű bejegyzések