Az eurózóna átlagánál és a régióbeli országoknál is kedvezőbb kiskereskedelmi teljesítmény

2012-ben az előző évhez képest csupán 0,7%-kal csökkent az élelmiszer és élelmiszer jellegű termékek értékesítése a kedvezőtlen globális gazdasági klímában. Decemberben valamivel jelentősebb, 2,7 százalékos visszaesést könyvelhetett el ez a kiskereskedelmi alágazat az előző év (2011) azonos időszakához képest. Éves összehasonlításban a gyógyszeripari termékek, illatszerek, használtcikkek értékesítése illetve a csomagküldő kiskereskedelem forgalma viszont folytatta emelkedését, illetve a novemberi tendenciákkal ellentétben, decemberben az élelmiszer- ital- és dohányáru, valamint az iparcikk jellegű vegyes kereskedelem volumene is bővülni tudott.
Forrás: KSH
Decemberben a kiskereskedelmi termékforgalom éves szinten mért 2,1 százalékos visszaesését főként az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek forgalmának visszaesése magyarázza. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012 decemberében 835 milliárd forint, míg 2012-ben összesen 8 257 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.
A teljes volumen 47 százalékát adó élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai decemberben 2,7 százalékkal mérséklődtek éves összehasonlításban, ugyanakkor az év egészét tekintve a forgalom volumene mindössze 0,7 százalékos csökkenést mutat.
A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi üzletek forgalmában a novemberi 7,7 százalékról 2,3 százalékra mérséklődött a visszaesés decemberben, az év egészére ez aggregáltan 3 százalékos visszaesést jelent. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem továbbra is dinamikusan emelkedő forgalmat generál, az alágazat volumen változása decemberben az előző év azonos időszakához képest a novemberi növekedési ütemet meghaladva 33 százalékkal bővült, de javuló forgalom volt megfigyelhető az illatszer üzletek (+5,2%), a használtcikk boltok (+11%), a gyógyszerek (+5,2%) esetében is.
2012-ben a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmát tekintve a fent felsorolt alágak teljesítettek pozitívan (a gyógyszerek kivételével), valamint a textil ágazat is tudta növelni értékesítéseit az iparcikkek forgalmának stagnálás közeli visszaesése mellett.
Az üzemanyagtöltő állomások értékesítése továbbra is elmaradt az előző év azonos időszaki értéktől. Decemberben az eladások 1,4 százalékkal, míg 2012 egészét tekintve 2,6 százalékkal estek vissza az eladások.
Az Eurostat eddig rendelkezésre álló adatai alapján az Unió 13 országában mérséklődött a kiskereskedelemi forgalom decemberben, míg 9 országban növekedést regisztráltak. Az eurózónában, a hazai adatokat messze meghaladó, 3,4 százalékos volt a visszaesés mértéke, míg az EU 27 átlagára vetítve 2 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Hazánknál rosszabb teljesítményt nyújtott régiónkból Szlovénia (-7,5%), Bulgária (-5,5%), Szlovákia (-4,0%), valamint Románia (-3,3%) is. Egyedül Lengyelország adata haladta meg a hazai értéket, de még itt is visszaesés figyelhető meg (-0,7%) az előző év azonos időszakához képest képest.
A negatív kiskereskedelmi statisztikákat továbbra is elsősorban a külpiaci események, valamint a hazai magas eladósodottság leépítése és a lakosság óvatossága magyarázza. A GKI fogyasztói bizalmi indexe ugyanakkor 2012 novemberétől folyamatosan javul, 2013 januárjában pedig másfél éves csúcspontjára ugrott a fogyasztói bizalom, amely némi optimizmusra adhat okot a jövőt illetően.

Népszerű bejegyzések