Decemberben infláció fölötti átlagkereset-emelkedés volt a versenyszférában

2012 decemberében a versenyszférában mért bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, míg a családi adókedvezmény figyelembe vétele nélkül számított nettó bérek az inflációt meghaladó mértékben 6,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest- áll a KSH ma reggeli statisztikai közleményében.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2012 decemberében 243 300 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 4,9 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó bér - mely 157 100 forintot tett ki – 3,1 százalékkal emelkedett 2011 decemberéhez viszonyítva,amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezmények további kedvező hatását. Mind a bruttó, mind a nettó bérek szintje decemberben volt a legmagasabb a 2012. év folyamán. A 2011-ben tapasztalt dinamikus növekedéshez viszonyított visszafogottabb nettóbér alakulás elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható.
Forrás: KSH
A versenyszférában dolgozók átlagos bruttó bére decemberben 260 200 forintot tett ki, míg a nettó kereset 6,2 százalékos növekedést elkönyvelve 167 700 forinton állt. A költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak - közfoglalkoztatottak nélkül számított – bruttó átlagkeresete 5,8 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, amely jelenleg 210 000 forinton áll.
A legjobban továbbra is a pénzügyi, biztosítási ágazatban foglalkoztatottak keresnek, melyet az energiaipari szektor majd az információ és kommunikáció követett. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltató, illetve vendéglátó ágazatokban dolgozók kerestek.
A mérséklődő infláció, az arányos, egykulcsos adórendszer véglegesítése, valamint a minimálbér emelés továbbra is érezteti kedvező hatását a nemzetgazdasági bérek alakulásában. Az év elején végrehajtott rezsicsökkentés a lakossági árszínvonal csökkentésén keresztül várhatóan további kedvező hatást fog gyakorolni a családok számára rendelkezésre álló reáljövedelmek alakulására is.

Népszerű bejegyzések