Külföldön is jobb a kártyás vásárlás, mint a készpénz

A forint euróhoz viszonyított gyakori árfolyamváltozását szemlélve sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy készpénzzel vagy bankkártyával éri-e meg inkább külföldön fizetni. A MasterCard 2013 januárjában hét különböző bank által kibocsátott, forintszámlához kapcsolódó betéti- és hitelkártyával végzett próbavásárlásokat egy szlovéniai üzletben. A kártyatársaság elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a fogyasztó készpénz, vagy bankkártya használat esetén járt volna jobban a teszt napján.
A próbavásárlás eredményét összefoglalva Kovács Szabolcs a MasterCard vezető ügyfélkapcsolati menedzsere elmondta: „Mivel a kártyás vásárlás a legtöbb banknál továbbra is díjmentes mind belföldön, mind külföldön, a kérdés az volt, hogy kedvezőbb-e a kártyás vásárlás váltási árfolyama, mint a készpénzváltásé." 
A MasterCard kísérletéből kiderült, hogy a próbavásárlás napján minden egyes kártyás vásárlás elszámoláskori euró árfolyama jobb volt, mint az adott bank valuta eladási árfolyama, de több olyan bank is volt a tesztben, mely még a devizaárfolyamnál is jobb árfolyamon számolta el a kártyás vásárlást. A teszt napján külföldön vásárolva átlagosan 297,5 forintba került egy euró, ugyanezt a banki pénztárban átlagban 302 forinttért lehetett megvenni, így aki aznap bankkártyával vásárolt külföldön, az minden elköltött eurónként több mint 4 forintot spórolt.
 
„A fenti összehasonlításba még nem vettük bele a készpénz felvétel díját, ami  külföldön többnyire költséggel jár – emelte ki Kovács Szabolcs. A külföldi pénzfelvétel díja bankonként eltérő, mértékét minden esetben a kibocsátó bank határozza meg. Erről minden esetben tájékozódni kell az utazás megkezdése előtt."
„A forint-forint alapú összehasonlításon túl a külföldi utazás tervezésekor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a kártyahasználat jóval biztonságosabb módja a fizetésnek, mint ha nagyobb mennyiségű készpénzt hordanánk magunknál. Ha a készpénz elveszik vagy ellopják, azt nem szerezhetjük vissza, míg a bankkártya könnyen letiltható, ráadásul a bankkártyával nem várt kiadásokat is fizethetünk, hiszen szükség esetén hozzáférünk a folyószámlán tartott pénzünkhöz."
A kártyahasználat előnyeit sorolva Kovács Szabolcs kitért arra is, hogy a kártyatársaság rendszeresen végzett közvélemény kutatásaiból kitűnik: rendre jóval nagyobb összeget váltunk, mint amire utazásunk során szükségünk lehet. Ennek eredményeképp még egyszer „veszítünk" az árfolyamon amennyiben visszaváltjuk valutánkat, továbbá az utazás alatt magunknál tartott készpénz nem is kamatozik. Gyakran azonban inkább elköltjük, mint hazahozzuk a zsebünkben lapuló aprópénzt, kis címletű papírpénzt, és olyan terméket is megvásárolunk, amire egyébként nem lenne szükségünk.
Összefoglalva, külföldi utazásunkkor a legjobb megoldás, ha MasterCard vagy Maestro típusú bankkártyával indulunk útnak némi tartalék készpénzzel kiegészítve.


Népszerű bejegyzések