Munka. Mindenkire hangolva

A krónikus betegség bármilyen hosszantartó fizikai, pszichikai vagy kognitív betegség, mely jelentősen befolyásolja a mindennapi életet. A krónikus betegségek nagyon sok betegségi területen megjelennek: pl. magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, légúti-, daganatos-, mozgásszervi megbetegedések és számos mentális probléma is ide tartozik. Az esetek nagy részében az embereknek évtizedeken át együtt kell élniük a krónikus betegséggel, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű életet élnek.
A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (European Network for Workplace Health Promotion, ENWHP) 9. kezdeményezése "Munka. Mindenkire Hangolva" címmel a krónikus betegek munkában való megtartását célozza. Az Európai Unió társfinanszírozásával létre jött projektet Magyarországon – a hazánkat az európai hálózatban képviselő – Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) valósítja meg.
A már kialakult krónikus megbetegedések esetében támogatást kívánunk nyújtani az embereknek a saját betegségükkel való együttélésben, valamint a munkáltatóknak foglalkoztatásuk elősegítését szolgáló kezdeményezésekben. Az aktív korú (16-64 éves korig) krónikus betegek nagy része jelen van a munkaerőpiacon. Számukra munkaképességük, munkahelyük megtartása különösen fontos.
A projekt célja útmutatások kidolgozása, jó gyakorlatok gyűjtése és elterjesztése a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók munkában való megtartására, egészségének fejlesztésére és munkába való visszatérésének elősegítésére. A projekt során a résztvevő tagországokban, így hazánkban is kampány indul a munkáltatók figyelmének felhívására.
A program keretében célunk ösztönözni a munkáltatókat a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók egészségének- fejlesztésére, megtartására, illetve a munka világában való mindennapi életük megkönnyítésére. A projekt során kialakítjuk a program honlapját és útmutatót készítünk munkaadók számára a krónikus beteg munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére.

Népszerű bejegyzések