Német-magyar turisztikai fórum Berlinben

A két ország hagyományosan szoros turisztikai kapcsolatai elmélyítésének lehetőségeiről, jövőbeli kilátásairól tartott közös megbeszélést a Német Szövetségi Köztársaság Parlamentjének Turisztikai Bizottsága és a Magyar Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottsága. A Bundestag, a berlini magyar nagykövetség, valamint a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete által szervezett fórumon a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a hazai turisztikai vállalkozásokat képviselő szakmai szervezetek képviselői is részt vettek.
A fórum célja a kölcsönös információ- és tapasztalatcsere, valamint a turisztikai piac jövőbeli tendenciáinak áttekintése volt. Németország hazánk legjelentősebb küldőországa, 2012-ben 570 ezer német vendég 2,15 millió éjszakát – az összes külföldi vendégéjszaka közel 1/5-ét – töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. Ezzel egy időben a magyar vendégek által Németországban eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 700 ezret. A két ország turisztikai irányításának együttműködése a hazai turizmus jövője szempontjából kulcsfontosságú.
Dr. Czukor József nagykövet úr kezdeményezésére három témakörben rendeztek kerekasztal beszélgetést: az egészségturizmus helyzete, és jövőbeli fejlesztési lehetőségei; a két ország közötti közlekedési kapcsolatok turisztikai szempontú fejlesztése; turisztikai befektetési lehetőségek. A Parlament Sport és Turisztikai Bizottságát Kovács Ferenc alelnök és Handházy Sándor képviselte, akik hangsúlyozták a partnerség fontosságát, a közös múltat és a jövőben rejlő közös lehetőségeket. Klaus Brähmig, a Turisztikai Bizottság elnöke kiemelte a hagyományosan jó német-magyar turisztikai kapcsolatokat, és a stratégia, valamint a jövőkép meglétének szükségességét.
Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta az egészségturizmus, a biztosító társaságok, a turisztikai befektetések és a diákcsere jelentőségét a két ország közötti turisztikai kapcsolatok fejlesztésében.  A helyettes államtitkár biztosította a jelenlévőket, hogy a magyar fél a jövőben a versenyképesség javítását szem előtt tartva a minőségi és komplex kínálat érdekében szükséges hiánypótló fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt. Ezen elkötelezettséget a befektetőket képviselők örömmel üdvözölték.
Dr. Horváth Viktória szerint választ kell találni arra a kérdésre, hogy a Magyarország iránt hagyományosan érdeklődő, hazánkat jól ismerő generációk elöregedésével hogyan tartható fenn, illetve hogyan növelhető hosszabb távon a német beutazó turizmus. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a megoldás egyik kulcsa az egészségturizmus – annak természetes gyógy-tényezőkre épülő, illetve orvosi szolgáltatásokon alapuló ága egyaránt –, amely a fiatalabb generációk számára is nyitni képes és várhatóan továbbra is fontos szerepet fog betölteni a német-magyar turisztikai kapcsolatokban. Németország befektet az egészségbe, ezzel egyidejűleg prevenciós stratégiát dolgoz ki és készek Magyarországgal együttműködni. Ugyanakkor a német piac esetében szükséges az egészségmegőrzés mellett az élmények szerzésére is hangsúlyt fektetni a jövőben, hogy a jelenlegi vendégszámot új célcsoportok felkutatásával növeljük. A helyettes államtitkár javasolta továbbá, hogy a résztvevők közreműködésével vizsgálják meg a turizmus és a vendéglátás területén tanuló német és magyar diákok szakmai csereprogram ösztönzésének eszközét.
A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az infrastruktúra területén további beruházásokra van szükség, továbbá az aktív turizmusra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Ezen túlmenően a kerékpárutak jelentőségére, illetve az Ausztriából Magyarországra vezető kerekpárút szakasz továbbépítésének fontosságára hívták fel a figyelmet. Megvitatásra kerültek a két ország közötti vasúti kapcsolatok és a buszos utazások - a vasúti közlekedés részesedésének növelését magyarországi úti célokat is kínáló kedvezményes utazási ajánlatok biztosítják.
A résztvevők elkötelezték magukat a rendezvény aktív, projektek mentén haladó folytatása mellett.

Népszerű bejegyzések