2013. február 8.

Országos Latin-amerikai Filmnapok


A CIRKO FILM szervezésében
2013. február 21-24.
Nehéz helyzetben vannak a latin-amerikai filmek országunkban. Az elmúlt évek során szinte kizárólag a Cirko Film mutatott be Magyarországon filmeket a közép és a dél-amerikai térségből. Ezzel együtt is nagyon kevés film jut el hozzánk Latin-Amerikából, különösen akkor, ha megnézzük, hogy ezek a filmek milyen sikereket érnek el a nemzetközi filmfesztiválokon.
Egy régi terv fog megvalósulni a Latin-amerikai Filmnapok megrendezésével 2013 februárjában, amelynek különlegessége, hogy a program Magyarországon tizenkét városban egyszerre lesz látható. Mivel sokan érdeklődnek a latin-amerikai kultúra iránt, ezért a vetítések mellett más kulturális programokat, kísérőrendezvényeket is lehet majd találni a helyszíneken, köztük közönségtalálkozót, gasztronómiai, táncos, zenés programot, vagy akár alternatív nyelvórát.
Az első OLAF kiemelt országa Chile lesz.
A fesztivál programjáról:

Kortárs latin-amerikai, fesztiválnyertes és szerzői filmek:

Violeta se fue a los cielos / Violeta - Köszönet az életnek http://www.imdb.com/title/tt2014392/
Sundance Filmfesztivál, 2012, Zsűri Nagydíja

Histórias que só existem quando lembradas / Megtalált emlékek http://www.imdb.com/title/tt2043879/
San Sebastiani Filmfesztivál, 2011, Különdíj

Post Tenebras Lux - Felhők felett (r.: Carlos Reygadas) http://www.imdb.com/title/tt1754367/
Cannes-i Filmfesztivál, 2012, Legjobb Rendezés

Tabu / Tabu http://www.imdb.com/title/tt2153963/
Berlini Filmfesztivál, 2012, Kritikusok Díja

Rompecabezas / Puzzle http://www.imdb.com/title/tt1517238/

3 / Hárman http://www.imdb.com/title/tt2379653/

A Violeta, a Tabu, a Post Tenebras Lux - Felhők felett és a Megtalált emlékek c. filmeket a fesztivált követő hetekben a Cirko Film forgalmazásában is láthatjuk majd a mozikban, illetve a zárófilm szintén a mozik műsorára kerül március 14-től a Magyarhangyának köszönhetően: ez lesz a No című film, amelyet idén Oscar-díjra is jelöltek:

(zárófilm)

Dokumentumfilmek - Patricio Guzmán-szekció:

Patricio Guzmán neve közismert a dokumentumfilm rendezők között. A chilei, jelenleg Párizsban élő rendező legutóbbi, Égen s földön című filmjét a 2012-es Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon is nagy sikerrel vetítették.
Az idei OLAF-on látható filmjei:
Cas Pinochet (2000)
Le Rideau de Sucre (Camila Guzman, 2006)
La Cruz del Sur (1992)

Kísérőfilmek:

Olyan, a latin-amerikai térségből származó filmeket is levetítünk a közönségnek, melyek a korábbi években voltak elérhetőek a magyar mozikban. Így a közönség át tudja tekinteni a régió filmsikereit az elmúlt időszakból is – hiszen nemcsak a legutóbbi években készültek sikeres filmek.
Santiago 73' / Post Mortem
Érzéki csalódás / Illusiones Opticas

Helyszínek:

A fesztivál filmjei a fővárosban a Cirko-Gejzír és a Toldi mozikban lesznek láthatóak, vidéken pedig a következő városok filmszínházai: Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely.

Nyitóelőadás:
A fesztivál nyitó díszelőadása a Violeta című film lesz, amit Budapesten a Toldi moziban nézhetnek meg az érdeklődők február 21-én.

A fesztivál vendégei:
Manuel Mesquita és Carloto Cotta, a Tabu c. film szereplői


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megnyílt azelső magyar nonstop, állatvédő kutyaszalon!

Kutyakozmetikát nyitott Magyarország egyik legismertebb állatvédő csoportja, a Szurkolók az Állatokért szervezet. Amint a szabályok lehető...