Új kulturális útvonalak részesévé válhat Magyarország

„Magyarország csatlakozik az Európa Tanács 2010-ben létrehozott, a Kulturális útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodásához, ezzel is erősítve a közös európai identitást és a kulturális kapcsolatokat a régióban"– jelentette be Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára a Sok központú Közép-Európa: kulturális kapcsolatok Közép-Európában című nemzetközi konferencia vitaindító előadásán.

„Közép-Európa nem pusztán földrajzi vagy politikai fogalom: e térségben élőket gazdag kultúra köti össze, amelyben jóval több a közös érték, mint az, ami elválaszt bennünket" – fogalmazott a helyettes államtitkár. A regionális együttműködési formák ismertetése és méltatása mellett előadásában beszélt az Európa Tanács 1987-ben indított Kulturális útvonalak kezdeményezéséről is. Jelenleg 17 országnak összesen 24 hivatalosan regisztrált kulturális útvonala van, hazánknak a kibővített részleges megállapodáshoz való csatlakozása révén pedig új kulturális útvonalakra lehet pályázni, ami elősegítheti a Kárpát-medence magyar vonatkozású kulturális örökségének bemutatását, növelve turizmus adta gazdaságfejlesztési lehetőségeket is.

„Sok központú Közép-Európa: kulturális kapcsolatok Közép-Európában" címmel tartanak nemzetközi konferenciát a 2013. január 1-től magyar elnökséggel zajló Közép-európai Kezdeményezés kulturális szakemberei. A konferencián szó lesz az évtizedek óta sikeres közép-európai kulturális fesztiválokról, a regionális együttműködés bevált formáiról és az Európa Kulturális Fővárosaival kapcsolatos tapasztalatokról.

Népszerű bejegyzések