Újraértelmezések - Ernst Múzeum


Szerdán botrányfilmet vetítünk Lisztről a The Who énekesével,  pénteken Márton László és Falcsik Mari irodalmi estjére várjuk  „az élethűség, a pontosság és a hitelesség" barátait. És érdemes  jegyet váltani a Radnóti Színház Jelenetek egy házasságból című darabjára is!
2013. FEBRUÁR 27., SZERDA, 19 ÓRA
Ken Russell: Lisztománia
Filmvetítés Mátyás Péter filmesztéta előadásával
A hetvenes évek egyik botrányfilmje volt Ken Russell alkotása, mely Liszt Ferenc életét mutatja be egészen szabad értelmezésben. A főszerepet a The Who énekese, Roger Daltrey alakította, a filmzenét Rick Wakeman komponálta aYes-ből, de feltűnik a filmben Ringo Starr is a Beatles-ből.
Wagner és Liszt között háború robban ki – Wagner  irigyli Liszt sikereit, számtalan szeretőjét, ezért Lisztnek nem marad más választása, mint szuperhősként megmenteni a világot a rászabadított ellenségtől... 

Lisztománia (színes, zenés vígjáték, 103 perc, 1975)
Rendező: Ken Russell 
Főszereplők: Roger Daltrey (Liszt Ferenc), Sara Kestelman (Carolyn hercegnő), Ringo Starr (Pápa), Paul Nicholas (Richard Wagner), Fiona Lewis (Maria grófnő)
Belépő: 800 Ft
2013. MÁRCIUS 1., PÉNTEK 18 ÓRA
„A szem tekintete" II.
Irodalmi est  Márton Lászlóval és Falcsik Marival
A TÜKÖR ÁLTAL HOMÁLYOSAN CÍMŰ KIÁLLÍTÁS TÁRSMŰVÉSZETI PROGRAMJA
Moderátor: Lévai Balázs
Mit néz a tekintet? Nem néz semmit, és a semmit nézi. Őrködő jelenlét, lesben áll önmagára és ugyanakkor a másikra is várva. Wittgenstein azt írja: „amikor egy szemet nézel, akkor egy olyan dolgot látsz, amelyik éppen kilép önmagából. A szem tekintetét látod." Van-e több száz éves tekintet, amely egy eleve hiányzó találkozás töréssíkja, annak minden vonzerejével és nyugtalanságával együtt? Van-e női és férfi tekintet? 
„Joseph Hafner, aki később litográfusként vált ismertté, fiatalon festőként indult. Első nagyobb vizsgamunkáján azt a jelenetet akarta megörökíteni, amint a Bölcsesség fölkeresi a tömlöcben sínylődő római filozófust, Boëthiust. Hafner az istennő ábrázolását könnyen megoldja, viszont annál nehezebben boldogul a filozófus portréjával, minthogy mestere, August Füger szerint a képmás egyszerre kell, hogy élethű, pontos és hiteles legyen. Munkája közben Hafner rájön, hogy az élethűség, a pontosság és a hitelesség nehezen összeegyeztethető fogalmak." ( Márton László)
„Számomra különös jelentősége van ennek a felkérésnek, mivel csodálatosan összecseng a Könyvhétre megjelenő verseskötetem, a Nőket néző képek alapgondolatával. Ezeknek a verseknek az eredője ugyanis 48 női portré volt: fotó, festmény, grafika, montázs, kollázs, médiaprint – mindenféle formájú kép, amivel a 20-21. századi portré újraértelmezett műfaja megajándékoz minket. A versben megszólaló kitalált nők fiktív önéletrajzát is e képek ihlették – ehhez méltóan minden verset és életrajzot illusztráció díszít: Lantos László Triceps kollázsai, amelyek az eredeti portrék felhasználásával születtek." ( Falcsik Mari)
Belépő: 500 Ft
2013. ÁPRILIS 7-IG
Színház és kiállítás
Mindössze kétszáz méterre található egymástól a Nagymező utcában a Radnóti Színház és az Ernst Múzeum. A két intézmény megállapodása alapján április 7-ig, a tárlat zárásáig mindenki, aki a színházban jegyet vált Bergman: Jelenetek egy házasságból című darabjára, tiszteletjegyet kap az Ernst Múzeum Tükör által homályosan – Arcok tegnap és ma című kiállítására. Az ajándék belépőt a Radnóti Szalon Műhely, valamint a Színház Baráti Körének tagjai is megkapják.
fotó: Bálint Dániel
    Schneider Zoltán és Szávai Viktória a Radnóti Színház előadásában



Népszerű bejegyzések