Átadták a XII. Syngenta Országos Borverseny díjait
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Syngenta Országos Borversenyt. A siófoki díjátadón elhangzott: nehéz dolga volt a szakértő zsűrinek, mert kiváló borok sorakoztak fel az ország valamennyi borvidékéről. A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es 'Aranymetszés" Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki.
Budapest-Siófok, 2013. március 14.
Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: a borászok a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni. E két terület - a növényvédelem és a borászat - összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásával. A fejlődés egyértelműen leszűrhető, mert a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is.
- Örömteli, hogy idén is 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről – mondta Czigány Tibor. - A beérkezett 373 nevezést a nevező cégek borászaiból kialakított 10 bizottság bírálta el. Idén már lényegesen nagyobb összetettség és gazdagabb gyümölcsaroma volt jellemző a Syngenta borversenyre benevezett fehér és rozé borokra, a borászok tudatossága örömteli számunkra. A vörösborok tekintetében a szőlő alapanyag mellett kiemelkedő fontosságú az érlelés, mely a benevezett 106 vörösbor minőségét nagymértékben meghatározta.
Az aszály éve volt 2011 után a tavalyi év is, viszont a borászok az előző év tapasztalatai alapján a helyes szüreti időpont megválasztása mellett nagy odafigyeléssel kiváló minőségű borokat készítettek, értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.
2012-ben súlyos betegségekkel nem kellett a gazdáknak szembenézniük, viszont a szakszerű növényvédelmi technológia megválasztása és alkalmazása a száraz években is rendkívül fontos, jelentette ki dr. Májer János. A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kifejtette: az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, idén is tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt.
A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es 'Aranymetszés" Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki. Hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-an pedig oklevelet vettek át.
Quadris-díj:
Borászat
|
Fajta
|
Évjárat
|
Borvidék
|
Béres Szőlőbirtok Kft.
|
Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszú
|
2007
|
Tokaji borvidék
|
Schieber Pincészet
|
Cabernet Franc
|
2011
|
Szekszárdi borvidék
|
Varga Pincészet Kft.
|
"Aranymetszés" Badacsonyi Olaszrizling
|
2009
|
Badacsonyi borvidék
|
Nagyarany:
Borászat
|
Fajta
|
Évjárat
|
Borvidék
|
Ostoros-Novaj Bor Zrt.
|
Egri Merlot - Pinot Noir Rosé
|
2012
|
Egri borvidék
|
Mészáros Borház Kft.
|
Szekszárdi Syrah
|
2011
|
Szekszárdi borvidék
|
Koch-Vin Kft.
|
Cabernet Sauvignon Barrique
|
2011
|
Hajós-Bajai borvidék
|
Koch-Vin Kft.
|
Cserszegi Fűszeres
|
2012
|
Hajós-Bajai borvidék
|
Günzer Zoltán
|
Ördögárok
|
2008
|
Villányi borvidék
|
Babits Pincészet
|
Tokaji Aszú
|
2006
|
Tokaji borvidék
|
Tolcsva-Bor Kft.
|
Tokaji 5 Puttonyos Aszú
|
2005
|
Tokaji borvidék
|