A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál lengyel vendégei: Ignacy Karpowicz és Zośka Papużanka

Ignacy Karpowicz - ©Grzegorz Dąbrowski
A budapesti Lengyel Intézet, valamint partnerei, a Typotex Könyvkiadó, és a Lengyel Könyvintézet idén két lengyel szerzőt látnak vendégül a könyvfesztiválon. Az idei könyvszemle programjának különlegessége, hogy ismét lesz lengyel stand (D16). A Murator Expo képviseli majd a Varsói Nemzetközi Könyvvásárt és várja prospektusaival, lengyel kiadványaival, könyvújdonságaival, valamint az elmúlt évek lengyel szerzőktől magyarul megjelent reprezentatív könyvösszeállításával a látogatókat. 
Ignacy Karpowicz hazájában rendkívüli népszerűségnek örvend. A lengyel író, prozaista, műfordító, utazó műveit Lengyelországban már többször jelölték a legrangosabb irodalmi díjakra. Épp ezzel, a közelmúltban a Typotex Kiadó gondozásában megjelent, és az idei könyvfesztiálon bemutatkozóÉgiek és földiek (Balladyny i romansy) című könyvével nyerte el 2010-ben a Polityka hetilap Paszport (Útlevél) díját, és vált egy csapásra ismertté hazájában. Karpowicz regénye rendkívül izgalmas sok humorral átszőtt, filozofikus olvasmány, briliánsan kidolgozott, ironikus értekezés a modernitásról. Egyszerre megdöbbentő és rémisztő. Provokatív és blaszfémikus.
Zośka Papużanka  - ©Michał Korta
A könyvfesztivál harmadik napján, április 20-án, szombaton 13:30-kor, a Millenáris Márai Sándor termébenLévai Balázs beszélget a szerzővel. A könyvből részleteket ad elő: László Zsolt.
A könyvbemutató után (14:30-15:30) a szerző a Typotex külső standjánál (K16) dedikál.
Idén, a könyvfesztivál keretében immár 13. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. 2013 lengyel elsőkönyvese Zośka Papużanka, akit hazájában a szakma a Świat Książki könyvkiadó „új lengyel próza" sorozatában tavaly megjelent első könyvéért a Polityka hetilap Paszport díjára jelölt. Papużanka Szentcsalád (Szopka) című könyvét a lengyel kritikusok az elmúlt évek egyik legfigyelemreméltóbb írói debütjeként tartják számon. Ez a ragyogó elbeszélés a háborútól napjainkig követi végig egy lengyel család életét, mely képtelen tagjai számára boldogságot és biztonság adni. Papużanka bravúros írói nyelve, a történetmesélés sajátos módja teszi felejthetetlenné ezt a megannyi szálon futó, számos narratív formát felvonultató családi sagát.
Zośka Papużankával április 20-án, szombaton találkozhatunk az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján (14:30 – 17:30).
A két lengyel vendég, Ignacy Karpowicz és Zośka Papużanka továbbá részt vesznek az április 19-én megrendezésre kerülő Európai Írótalálkozó panelbeszélgetésein is.

Népszerű bejegyzések