Hozamcsökkenés ellenére is töretlen a bizalom: sikeres az állampapír aukció

Az átlagosan több mint kétszeres túljegyzés mellett a meghirdetett összeg felett értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ.
A 3 éves lejáratú kötvényt az ÁKK a megszokott 20 milliárd forintos összegben vitte aukcióra. A 2016/A jelű, 2016. december 22-én lejáró papírra az elsődleges forgalmazók 65,5 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot. Az adósságkezelő a meghirdetett összegnél 10 milliárd forinttal nagyobb összeget fogadott el és 30 milliárd forintért értékesített a kötvényből. Az aukción az előzőnél 0,41 százalékponttal alacsonyabb átlaghozammal kelt el a 3 éves kötvény.
A szokásos 15 milliárd forintos összegben meghirdetett 2018/A jelű, 2018. december 20-án lejáró öt éves kötvényre az elsődleges forgalmazók 39,1 milliárd forint ajánlatot tettek. A kötvényből az ÁKK az eredeti mennyiséget 5 milliárd forinttal megemelve, 20 milliárd forint összegben értékesített, az előző aukción kialakultnál ugyancsak jelentősen, 0,46 százalékponttal alacsonyabb, 5,31 százalékos átlaghozamon.
A 2023/A jelű 10 éves lejáratú kötvényből kétszeres  túljegyzés mellett  a meghirdetett 10 milliárd forint összeget értékesítette az ÁKK. Az átlaghozam az előző aukcióhoz képest itt is jelentősen, 0,45 százalékponttal alacsonyabb, 5,99 százalék volt.
A délutáni nem kompetitív szakaszban az aukción kialakult átlagárakon összesen további 13,8 milliárd forint értékben vásároltak a felkínált államkötvényekből. Ezen belül a 3 évesből 8,6 milliárd, az 5 évesből 3,1 milliárd, a 10 évesből 2,1 milliárd forint összegben kelt el.
A jelenlegi állampapír aukciós eredmények is azt bizonyítják, hogy növekvő bizalom van a magyar gazdaság iránt, amelyet kiszámíthatónak látnak a befektetők, hiszen három, öt és tíz évre vonatkozóan is jelentős hozamcsökkenés mellett, érkezett a meghirdetett mennyiségnél jóval több ajánlat a magyar papírokra.

Népszerű bejegyzések