Nem változnak az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére vonatkozó szabályok

Az Országgyűlés tavalyi döntése értelmében 2013. április 1-jétől fordított adózás vonatkozott volna az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére. Ezen intézkedés bevezetése azonban uniós jóváhagyáshoz kötött.
Az intézkedés jóváhagyására vonatkozó magyar kérelmet az Európai Bizottság 2013. március 19-én elutasította. Erre tekintettel az Országgyűlés 2013. március 26-án elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény módosításáról szóló 2013. évi XXIX. törvényt (Magyar Közlöny 54. szám), amely alapján a sertés- és takarmányszektorra vonatkozó fordított áfa szabályok mégsem lépnek hatályba 2013. április 1-jén. 
A fentieknek megfelelően ezen termékeket értékesítő adóalanyokra változatlanul az eddig hatályos szabályok az irányadók, tehát továbbra is az értékesítő adóalanynak kell felszámítania az értékesítése után az adót, és nem lépnek hatályba a fordított adózás alkalmazásához társuló adminisztratív kötelezettségek sem.
           
Nemzetgazdasági Minisztérium


Népszerű bejegyzések