Jubileumokat ünnepelnek Szegeden


Vasúttörténeti kiállítással, mozdonybemutatóval és izgalmas programokkal ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját a Szegedi Vasútigazgatóság. Május 8-án, szerdán emléktábla avatással és koszorúzással vette kezdetét a jubileumi ünneplés.
A szerdai rendezvényen részt vett Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, a MÁV Zrt. Szegedi Területi Központjának épületében pedig Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója avatta fel az Igazgatóság 125. évfordulóját megörökítő emléktáblát, amelyet Fehér Péter, a MÁV Zrt. Szegedi Területi Központ vezetője koszorúzott meg. „Az elmúlt 125 évben a vasút szerves részévé vált Szeged városának és térségének, és egykori vasutas kollégáink sok milliónyi utast szállítottak el úti céljaikra. Áldozatos munkájukért, a vasút hírnevének öregbítéséért köszönet illeti őket, és ezt a munkát a mostani vasutas generációnak kötelessége folytatni" – mondta Dávid Ilona az ünnepségen, és hozzátette: a vasút egyre fontosabb szerepet tölt be a közösségi közlekedésben, és a Kormány is különös figyelmet fordít rá. Mindezt jól mutatja a vasúti fejlesztések nagy aránya, ez a tendencia a tervek szerint a soron következő uniós támogatási ciklusban is hasonló prioritást élvez majd.
Fehér Péter területi központvezető az ünnepségen felidézte a Vasútigazgatóság történetét, amely 1894-ben úgy kezdődött, hogy Szeged városa ingyen adott telket a Pfaff Ferenc tervei szerint fölépült vasúti palotának. Ez a létesítmény az 1944-es bravúros emeletráépítés után ma is eredeti funkcióját tölti be. „1927-28-ban Szentesen épült az ország első motoros fűtőháza és bázisa, a villamos üzem 1974 óta működik a szegedi területen, a gőzösök pedig 1982-ig jártak vonalainkon – ismertette a Fehér Péter, aki beszámolt arról is, hogy a hosszú idő alatt 32 igazgató, üzletvezető irányította a rá bízott területet.
A jubileumi évben egyúttal a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány fennállásának 20. évfordulójára is emlékeznek. Szabó Gyula, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke az alapítvány jubileumi kiadványáról tartott ismertetőt a rendezvényen, majd ezt követően a résztvevők nosztalgiavillamossal távoztak a szegedi Fekete Házba, a Vasúttörténeti Kiállítás megnyitójára. A június 31-ig látogatható, interaktív tárlat többek közt vasúti használati tárgyakat, működő fénysorompót, terepasztalt vonultat fel.
A Szegedi Vasútigazgatóság egész évben szervez programokat az évforduló alkalmából. Május 11-én, szombaton járműbemutató és nyílt nap várja a nagyközönséget a Szegedi Nagyállomáson, amelynek keretében megtekinthetik a közelmúltban átadott üzemirányító központot. Ezen a napon a MÁV múlt csütörtökön bemutatott Mátyás Király Mozdonya is megtekinthető lesz a helyszínen.

Népszerű bejegyzések