A globális mobil adatforgalom szűk egy év alatt megduplázódott

Az Ericsson Mobilitási Jelentése a piac bővülése mellett vizsgálta a globális adatforgalom alakulását és várható trendjeit is. Az adatforgalom stabilan növekedett 2012-ben, egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott. Ez alapján várható az is, hogy a mobil adatforgalmi előfizetések száma jelentősen növekedni fog a jövőben; ennek eredményeképpen pedig az adatforgalomban további jelentős növekedés várható, és az előfizetőnkénti átlagos adatmennyiség is folyamatosan emelkedni fog.

Az Ericsson felmérése több évi kutatás eredményeit foglalja össze; a világ összes térségét lefedő, hatalmas kereskedelmi hálózati bázis felhasználásával. Ez a bázis reprezentatív mintaként szolgálhat a mobilhálózatok globális összforgalmának kiszámításához.

Forgalmi kilátások


2013-ban a mobil adatátviteli összforgalom várhatóan ismét megduplázódik, ahogyan az előző években mindig. A mobil számítógépeken bonyolítják a legnagyobb forgalmat a legtöbb térségben, kivéve Észak-Amerikát. Az előfizetések hatalmas növekedése miatt azonban az okostelefon-forgalom még gyorsabban növekszik. Az előrejelzési időszakban szereplő későbbi években az adatforgalom egyenlően oszlik meg egyrészről a mobiltelefonok, másrészről a táblagépek, a mobil routerek és a mobil PC-k között.


Az előrejelzési időszakban a mobil adatforgalom jelentősen gyorsabban nő majd, mint a vezetékes adatforgalom. Abszolút értékben azonban a vezetékes adatforgalom marad a meghatározó.

A mobil adatforgalom növekedésére nagy hatással van a különböző alkalmazások – mint a közösségi hálózatok és képüzenet küldés használata. A mobil adatforgalom növekedése várhatóan kb. 50%-os CAGR (Compound Annual Growth Rate, azaz összetett éves növekedési ütem) értéknek felel majd meg (2010–2018), főleg a videónak köszönhetően. Ennek eredményeként 2018 végére kb. 12-szeres növekedés várható.


Mobil adatforgalom

A mobil adatforgalom az összes vezetékes és mobilforgalom része. Aránya 2012-ben 4%, 2018-ban 9%.

A becslések szerint 2018 végéig egy átlagos mobil PC kb. 11 GB forgalmat generál majd havonta, míg egy okostelefon kb. 2 GB-ot. Jelentős különbségek mutatkoznak az egyes hálózatok, piacok és felhasználótípusok között.

Regionális eltérések a mobilforgalomban

Látható a térségek eltérő érettségi szintje, ha az egyes térségekben összehasonlítjuk a különböző eszköztípusok által generált forgalmat.



2012 során Ázsia és a csendes-óceáni térség nagy részt birtokolt a teljes forgalomból. Észak-Amerika és Nyugat-Európa jelentősen nagyobb részesedéssel rendelkezik az összforgalomból, mint ezt az előfizetések száma önmagában indokolná. Ennek oka a 3G/4G hálózatokon üzemelő mobil PC-k, okostelefonok és táblagépek nagy aránya.



A forgalomkezelés hatása
A (vezetékes és mobil) adatforgalom nagy részét korlátozott számú felhasználó generálja az egyes eszközkategóriákban. Az előrejelzést jelentősen befolyásolják a szolgáltatók felső adatkorlátai és a tarifaváltozások.
2018-ra a videó a globális mobil adatforgalom kb. felét teszi ki.

A mobil adatforgalom várható növekedése az alkalmazás típusa szerint

A mobil szélessávú előfizetések számának növekedése a mobil adatforgalom növekedésének fontos tényezője. Egyre több felhasználó az eszközök egyre szélesedő körét adja hozzá előfizetéséhez, mint pl. okostelefonok, táblagépek, mobil PC-k és routerek eBook-olvasók és fényképezőgépek (kamerák).

A mobil adatforgalom leggyorsabban növekvő szegmense a videó. A növekvő felhasználás oka a rendelkezésre álló tartalom folyamatos bővülése, akárcsak a HSPA és az LTE fejlesztése által eredményezett, egyre nagyobb hálózati sebesség. Az eszközök nagyobb képernyője és a jobb felbontás szintén fontos a videóforgalom szempontjából, hiszen lehetővé teszi a nagy felbontóképességű (hifi), sőt a rendkívül nagy felbontóképességű (ultra hifi) videó megtekintését is.

A valós idejű videóletöltés (streaming) rendkívül nagy fellendülést ért el egyes piacokon, hiszen a felhasználók az összes típusú eszközön használnak olyan szolgáltatásokat, mint pl. a Netflix, az HBO és a Vimeo. Ahogyan a mobileszközökön keresztül lebonyolított videókonferencia túlsúlyba került a tárgyalótermek és vezetékes eszközök használatához képest, ez a videóforgalom növekedéséhez is hozzájárult a mobilhálózatokban. Jelenleg a videó az adatforgalom legnagyobb szegmense a mobilhálózatokban, és 2018 végére várhatóan évente kb. 60%-kal nő majd, amikor is az előrejelzés szerint a globális összforgalom kb. felét teszi majd ki.

A valós idejű zeneletöltés (streaming) egyre népszerűbb, és az audioalkalmazás várhatóan kb. 50%-kal nő majd évente. Az audioforgalom előrejelzésekor jelentős bizonytalansággal kell számolni ezen a szinten, mivel nagymértékben annak függvénye, hogyan fejlődnek a valós idejű zenehallgatási szolgáltatások a következő években.
2018-ban mind az internetböngészés, mind a közösségi hálózatok az összes adatforgalom kb. 10%-át jelentik majd.


A felhasználói magatartás és az ezt irányító tényezők

Amikor egy felhasználó hagyományos telefonját okostelefonra cseréli, továbbra is használja a szöveges és hangüzenetküldés szolgáltatást. A felhasználók hajlamosak arra, hogy alkalmazásfelhasználási területeiket akkor bővítsék, ha olyan új alkalmazást és szolgáltatást fedeznek fel, amely felkelti az érdeklődésüket. Az új kommunikációs magatartások jelentik az adatforgalom növekedésének okát a mobilhálózatokban. Jó példa erre a videómegosztás MMS-en keresztül vagy azonnali üzenetküldéssel.



Idővel a felhasználók egyre fejlettebb szolgáltatásokat használnak, amelyek egyre többet követelnek a készüléktől. Jelenleg azok az okostelefon-felhasználók, akik valós idejű zene- és videóletöltésre egyaránt előfizetnek, már most több mint
2 GB adatforgalmat használnak fel átlagosan. Ez több mint négyszerese egy átlagos okostelefon-felhasználó igényének. Számos piacon növekszik a legális valós idejű letöltési szolgáltatások (mind zene, mind videó) népszerűsége.

A kilátások a mobil adatforgalom összes kategóriáját illetően jelentős növekedést mutatnak 2018-ban. A legnagyobb arányú növekedés a videóforgalomtól várható, amely az előrejelzési időszak végére várhatóan az összes mobil adatforgalom kb. felét teszi majd ki. A videóforgalom, beleértve a kapcsolódó titkosított és fájlmegosztási forgalmat is, 2018-ra valószínűleg az összes mobilforgalom nagy részét adja majd.



Népszerű bejegyzések